OČARAVAJUĆA LJEPOTA

Bajkoviti gradić zabranjuje ulaz influenserima: Horde turista hrle na jedno imanje

Idiličnoj slici doprinosi i malena šuma okupana raskošnim jesenjim bojama, što stvara gotovo očaravajući prizor

Privatno imanje koje je okruženo stablima javora, čiji krajolik oduzima dah. Instagram

E. Ag.

6.2.2024

U američkoj državi Vermont nalazi se gradić Pomfret, za koji mnogi kažu da je jedno od najslikovitijih mjesta na svijetu tokom jesenjih mjeseci. Naime, njegov planinski put koji se graciozno spušta sa sjevera, omeđen bujnim zelenim poljima na kojima mirno pase stado bijelih ovaca, odaje utisak kao da je cijeli gradić izašao iz bajke.

Idilična slika

Idiličnoj slici doprinosi i malena šuma okupana raskošnim jesenjim bojama, što stvara gotovo očaravajući prizor. Međutim, ovaj šarmantni gradić posljednjih se godina suočava sa rastućim problemom koji uznemirava njegovih 900 stanovnika pretjeranim turizmom.

Upravo su zbog toga zabranili ulaz influenserima u periodu kada su najveće gužve, navodi Putnikofer.hr.

Očaravajuća ljepota ovog gradića privukla je pažnju influensera na društvenim mrežama, fotografa i jutjubera. Ono što je nekad bilo mirno utočište, sada posjećuju horde turista, što je vidljivo iz činjenice da više od polovine automobila uočenih u gradu tokom jeseni ima registarske tablice iz drugih država.

Mir je narušen kada je fotografija prekrasne farme “Slipi Holou” i seoske kuće iz 18. stoljeća postala jedno od najfotografisanijih mjesta u cijeloj državi. Riječ je o privatnom imanju koje je okruženo stablima javora, čiji krajolik oduzima dah.

Mještani su ispričali BBC-ju da su zbog toga pristizali turistički autobusi i zaustavljali se kako bi ljudi fotografisali farmu. Najveći problemi nastali su zbog influensera koji su ignorisali natpise koji jasno označavaju da je ulaz strogo zabranjen, što je stvaralo dodatne neugodnosti.

Mještani uznemireni

Mještani su bili uznemireni zbog narušavanja mira, pa su prošle godine lokalne vlasti privremeno zatvorile put u jednom smjeru. Međutim, to nije riješilo problem. Stoga su ove godine odlučili da potraže finansijsku podršku putem kraudfanding platforme.

Nakon što su prikupili više od 15.000 dolara, vlasti su donijele odluku o zatvaranju puta prema imanju od 23. septembra do 15. oktobra, periodu kad je najviše jesenjeg lišća. To je konačno omogućilo lokalnom stanovništvu da odahne od prevelikih gužvi, a insluenseri će sada morati da potraže drugu idealnu lokaciju za svoje fotografije.

Stanovnici Pomfreta nisu potpuno protiv posjetilaca u svom mjestu. Razumiju ekonomski značaj turizma za njihovu državu. Njihov zahtjev je prilično jednostavan: posjetioci su dobrodošli, ali moraju poštovati spokoj varoši i mir njegovih stanovnika. Pozivaju na odgovoran turizam koji uključuje uživanje u ljepoti Pomfreta, bez narušavanja onog što ga čini posebnim, njegov mirni šarm.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.