UKUSNO I SLATKO

Čokoladni mafini bez šećera i brašna

Idealni za sve koji bi da se zaslade bez grižnje savjesti

Čokoladni mafini. Facebook

E. Ag.

6.2.2024

Donosimo vam recept za mafine bez šećera sa crnom čokoladom, koji su ukusni i sočni, a istovremeno i zdraviji od klasične verzije koja sadrži brašno i bijeli šećer.

Sastojci: 200 g crne čokolade (s visokim procentom kakaa, bez dodanog šećera), 3 zrele banane, 2 jaja, 1/2 šolje kokosovog brašna, 1/2 šolje mljevenih oraha ili badema, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica vanilin ekstrakta, prstohvat soli

Priprema: Ugrijte rernu na 180 stepeni. Pripremite kalupe za mafine tako što ćete ih obložiti papirom za pečenje ili ih namazati i posuti brašnom. Na pari ili u mikrovalnoj rastopite crnu čokoladu. U drugoj činiji zgnječite zrele banane viljuškom dok ne postanu glatke i bez grudvica. Dodajte jaja, kokosovo brašno, mljevene orahe ili bademe, prašak za pecivo, vanilin ekstrakt i prstohvat soli bananama. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se sjedinili. Polako ulijte otopljenu crnu čokoladu u smjesu i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu za mafine sipajte u pripremljene kalupe za mafine, napunite ih do oko 2/3 visine. Pecite mafine u prethodno zagrijanoj rerni 20-25 minuta, ili dok ne postanu čvrsti na dodir i dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite mafine iz rerne i ostavite ih da se potpuno ohlade prije nego što ih poslužite.

Ovi mafini su sočni i ukusni, a bez dodatnog šećera su prijatno slatki. Možete ih prilagođavati dodavanjem sjeckanih orašastih plodova, suhog voća ili čokoladnih mrvica bez šećera po želji. Uživajte u ovim zdravim i sočnim mafinima!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.