POSLASTICA

Punjeni čokoladni mafini

Spoj kokosa i čokolade

Slasni zalogaji. Printscreen

E. Ag.

28.5.2023

Sastojci

280 grama brašna

1 prašak za pecivo

4 kašike kakaa

1 jaje

140 grama šećera

80 grama putera

150 grama mliječnog namaza

100 grama kokosovog brašna

2 kašike šećera u prahu

1 vanilin šećer

100 grama čokolade za kuhanje

2 kašike mlijeka

80 grama putera

čokoladne mrvice

300 mililitara jogurta

Priprema

U sud za mućenje stavite mliječni namaz, vanilin šećer, šećer u prahu i mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine. Dodajte kokosovo brašno i promiješajte. Od smjese rukama formirajte kuglice. U udubljenja u kalupu za mafine stavite papirne korpice. U sud s brašnom dodajte prašak za pecivo, kakao i promiješajte. U sud za mućenje dodajte jaje, 80 grama putera i izmutite mikserom. Zatim dodajte šećer, jogurt i mutite dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno s kakaom i praškom za pecivo i miješajte kašikom dok se sastojci ne sjedine.

Kašikom smjesu nanesite u papirne korpice u kalupu. Na smjesu stavite kuglice. Dopunite korpice tijestom. Pecite 25 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. U šerpicu na šporetu stavite 80 grama putera, 2 kašike mlijeka i izlomljenu čokoladu i miješate. Kada se puter i čokolada rastope, sklonite šerpicu sa šporeta.

Mafine zajedno s korpicom izvadite iz kalupa i gornjim dijelom ih potopite u rastopljenu čokoladu. Na preliv nanesite kokosovo brašno i čokoladne mrvice.

Ostavite mafine da se ohlade, pa ih poredajte na tanjir i poslužite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.