BOGAT IZBOR

Sardinija je dom stogodišnjaka: Ovo je hrana koju konzumiraju

Stanovnici Sardinije vole kuhati

Sardinija: Dom stogodišnjaka. Wanderlust Magazine

D. R.

9.2.2024

Italijanski otok Sardinija spada u jednu od pet plavih zona, lokacija s najvećom koncentracijom stogodišnjaka. Prehrana igra važnu ulogu u njihovoj dugovječnosti. Evo kako jesti kao Sardinijanac i povećati izglede za dug i zdrav život.

Koristite sastojke inspirirane Sardinijom

Na Sardiniji se meso koristi štedljivo, a većina hrane dolazi iz lokalnog uzgoja i općenito je bez pesticida, hormona, bojila ili šećera, piše Index.hr.

Na tipičnom jelovniku u Sardiniji naći ćete povrće, zelje, salate i minestrone juhe, proizvode od kozijeg i ovčijeg mlijeka, sardinijsko crno vino iz planinskih regija, čaj od čička i njihov prepoznatljiv somun. Somun je napravljen od cjelovitog zrna pšenice s visokim sadržajem proteina i niskim sadržajem glutena, koji je glavni sastojak italijanske tjestenine.

Uzgojite vlastitu hranu

Stanovnici Sardinije vole tražiti divlje šparoge, divlje povrće, bobičasto voće i gljive. Ako nemate vrt, pokušajte unajmiti malu parcelu zemlje za uzgoj zelene salate, paradajza, bosiljka, peršuna i tikve. Ovu hranu možete uzgajati i u posudama na balkonu.

Ne postoji ništa bolje od živih okusa hrane koja se jede nedugo nakon što je ubrana.

Manje jedite vani

Stanovnici Sardinije vole kuhati. Odvojite vrijeme za uživanje u zvukovima sjeckanja luka i drobljenja svježih paradajza za ukusan nedjeljni umak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.