NAKON DAVNOG BRODOLOMA

Ronilac je kod obale Sardinije primijetio metalni odsjaj: Uslijedilo je nevjerovatno otkriće

Pronađeno je možda i svih 50.000 novčića

Našao je blago zaostalo poslije brodoloma. oceanfdn.org

M. Z.

6.11.2023

Ronilac koji je primijetio nešto metalno na dnu mora, nedaleko od obale Sardinije, "kriv" je za jedno od najuzbudljivijih arheoloških otkrića godine – desetine i desetine hiljada drevnih bronzanih novčića.

Pozvao lokalne vlasti

Italijansko ministarstvo kulture saopćilo je u subotu da je ronilac odmah pozvao lokalne vlasti, koji su zatim poslali specijalizirane ronioce, zajedno s timom ministarstva za podvodnu arheologiju.

Novčići koji datiraju iz prve polovine četvrtog stoljeća zatim su pronađeni u morskoj travi, nedaleko od sjeveroistočne obale ovog velikog mediteranskog otoka. Ministarstvo nije saopćilo kada je ronilac naletio na odsjaj metala, nedaleko od grada Arzakene.

Još nije poznato koliko tačno novčića je pronađeno, jer su u toku njihovo čišćenje i klasifikacija. Iz ministarstva su procijenili da ih ima najmanje 30.000, a možda i cijelih 50.000, imajući u vidu njihovu zajedničku težinu.

- Svi novčići su u odličnom stanju očuvanosti. Čak i nekoliko novčića koji su oštećeni u takvom su stanju da mogu da se pročitaju natpisi - rekli su iz ministarstva.

- Blago pronađeno u vodama Arzakene predstavlja jedno od najvažnijih otkrića novčića - rekao je Luiđi La Roka, zvaničnik sardinijskog odsjeka za arheologiju.

Arheološko naslijeđe

La Roka je u izjavi dodao da je ovo otkriće "još jedan dokaz bogatstva i važnosti arheološkog naslijeđa koje čuvaju naša mora, po kojima plove ljudi i roba još od najranijih doba".

U vađenju novčića su učestvovali i ronioci vatrogasne službe, kao i policijski ronioci. Novčići su pronađeni u širokom pojasu pijeska između podvodnog rastinja i plaže, a pretpostavlja se da bi moguće njihovo porijeklo moglo biti brodolom koji se tu odigrao prije oko 1.700 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.