NAIŠLI NA BROJNE KRITIKE

Mont Everest je prepun fekalija penjača: Uvodi se novo pravilo

Tokom penjačke sezone planinari većinu vremena provode u podnožju kako bi se priviknuli na visinu i tamo su im dostupni toaleti

Mont Everest. AP

D. R.

9.2.2024

Penjači na Mont Everest će za sobom morati pokupiti vlastite fekalije i vratiti ih u kamp u podnožju planine, piše BBC.

- Naše su planine počele smrdjeti - kazao je Mingma Sherpa, predsjednik općine Pasang Lhamu. Općina Pasang Lhamu pokriva veći dio Everesta, a sada je uvela novo pravilo kao dio širih mjera koje se provode. Naime, zbog ekstremno niskih temperatura, izmet koji ostane na Everestu ne razgrađuje se u potpunosti.

- Primamo pritužbe da su fekalije vidljive na stijenama i da se neki penjači razbolijevaju. To nije prihvatljivo i narušava naš imidž - rekao je Mingma. Stoga će penjači koji se pokušavaju popeti na najviši vrh svijeta Mont Everest, kao i na obližnji Mount Lhotse, morati kupiti vrećice za fekalije u podnožju, a nadležni će ih "provjeriti" po povratku.

Tokom penjačke sezone planinari većinu vremena provode u podnožju kako bi se priviknuli na visinu i tamo su im dostupni toaleti. Međutim, kada krenu prema vrhu planine, stvari postaju kompliciranije. Penjači obično iskopaju rupu za izmet, ali kako idu prema vrhu, na nekim mjestima ima manje snijega te ne mogu iskopati rupu.

Tri tone izmeta

Jedan od velikih problema na Himalaji je i otpad. "Otpad je i dalje veliki problem, posebno u višim kampovima do kojih ne možete doći".

Iako ne postoji službena brojka, njegova organizacija procjenjuje da se između podnožja i vrha Everesta nalazi oko tri tone ljudskog izmeta. 

SPCC nabavlja oko 8000 vrećica za izmet iz SAD-a za nadolazeću sezonu. Vrećice sadrže kemikalije koje stvrdnjavaju izmet i uklanjaju smrad, a smatra se da penjač u prosjeku dnevno proizvede 250 grama izmeta. "To je svakako pozitivna stvar i mi ćemo biti sretni što možemo odigrati svoju ulogu", rekao je Dambar Parajuli, predsjednik nepalske Udruge voditelja ekspedicija.

Vrećice se koriste i na drugim planinama

Spomenuta udruga predložila je da se vrećice najprije uvedu kao pilot-projekt na Everestu, a zatim da primjena krene i na drugim planinama. Mingma Sherpa, prvi Nepalac koji se popeo na svih 14 planina viših od 8.000 metara, rekao je da se te vrećice koriste i na planinama na drugim kontinentima.

- Planinari su koristili takve vrećice na Denaliju (najviši vrh Sjeverne Amerike) i na Antarktici - rekao je Sherpa. Nepalska vlada već je uvela nekoliko pravila za planinare, ali su naišli na brojne kritike zbog nepravilnog provođenja.

Jedno od pravila je da vlasti moraju imati svog dužnosnika u podnožju s timovima koji se spremaju na uspon. Međutim, mnogi od njih se jednostavno nisu pojavili. Mingma kaže da će se sada sve promijeniti. "Uspostavit ćemo ured i pobrinuti se da nove mjere, uključujući ovu s donošenjem izmeta u vrećicama, provedu", rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.