MARIJA FJODOROVNA

Hotel posvećen carici: Luksuznih pet zvjezdica u Finskoj

Historijska građevina sa 117 soba u otmjenoj četvrti u Helsinkiju je dizajnirana da privuče bogate goste, pa čak i članove kraljevske porodice

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Dž. R.

18.4.2024

Omiljena kraljevska figura u Finskoj je zasigurno Marija Fjodorovna, carica Rusije i supruga cara Aleksandra III, a nedavno je dobila i hotel posvećen njoj. 

Više izdanja 

U Helsinkiju, moderna počast Fjodorovnoj uključuje ulicu i bolnicu nazvanu u njenu čast, a sada se toj listi pridružio i hotel. U decembru, Hotel Maria, član prestižne Legend Collection kompanije Preferred Hotels & Resorts, postao je prvi istinski objekat sa pet zvjezdica u Finskoj. 

Historijska građevina sa 117 soba u otmjenoj četvrti u Helsinkiju je dizajnirana da privuče bogate goste, pa čak i članove kraljevske porodice. Beskompromisno savremene nordijske enterijere kreirali su Jana Sasko & Puroplan, jedna od najboljih finskih firmi za dizajn enterijera, ali cilj ovih dizajnera bio je da osmisle hotel koji bi se dopao i najizbirljivijim Amerikancima.

U tu svrhu, Lajunen je napravio 38 apartmana, sa prilagođenim namještajem i bogatim tkaninama, sve u smirujućoj neutralnoj paleti. Nasuprot tome sijaju jedinstvene karakteristike kao što su originalne drvene grede. 

Enterijer apartmana

Spa apartmani imaju privatne finske saune ili parne sobe, velike kade i mermerne tuševe. Sobe su također posebno velike za evropski hotel, u prosjeku imaju 50 kvadratnih metara, ali posebno se ističe Las Vegas Imperial Suite sa dvije spavaće sobe, dva kupatila i 180 kvadratnih metara koji uključuje uslugu batlera, parnu sobu, dnevni boravak sa kaminom na gas, biblioteku i trpezariju. Cijene se kreću od 425 dolara do oko 6.500 dolara za Imperial Suite.

Kroz sobe za goste i zajedničke prostore hotel se ističe sa 159 prilagođenih lustera. U baru Maria, britanska kompanija za luksuzni dizajn Timotija Oltona, evocira magiju nordijskih zima, sa kristalima koji svjetlucaju poput ledenica iznad pulta od bijelog mermera.

U još jednoj zanimljivoj vezi sa Fjodorovnom, fasada hotela, koja kombinira četiri arhitektonski i historijski istaknute zgrade, datira iz 1885. kada je Aleksandar III dao svojoj ženi prvo Faberžeovo jaje kao uskršnji poklon. Butik u hotelu sadrži nakit inspiriran jajima i drugu luksuznu robu.

Spa centar otvoren je za goste hotela i javnost uz dnevnu naknadu i već postaje omiljen među lokalnim stanovništvom. Unutra se nalazi velika finska sauna, hladni i topli bazeni i veliki atrijum bogat zelenilom gdje gosti mogu da se odmaraju prije ili poslije tretmana. Što se tiče kulinarstva, vrhunski restoran Lilja sadrži jela inspirirana francuskom sa finskim utjecajem.

Lajunen je istaknuti investitor u oblasti nekretnina, ali hotel je njegov prvi ugostiteljski projekat i naišao je na značajne izazove, počevši od početka pandemije ubrzo nakon zatvaranja ugovora o kupovini historijskih zgrada. 

Proces renoviranja je bio veoma složen i zahtijevao je saradnju više organizacija i agencija, uključujući Finsko društvo za baštinu. Ali, uprkos preprekama, Lajunenov fokus je bio na „osvajanju zlata“ za gostoprimstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.