UPUŠTANJE U NEPOZNATO

Slow travel: Koncept putovanja koji vraća u vremena prvih istraživača

Fajn šokira svoje studente putopisnog novinarstva zalažući se za minimalno planiranje, preferirajući dolazak na odredište samo s osiguranim smještajem

Zaputite se u nepoznato. Facebook

Dž. R.

6.5.2024


Poznata novinarka koja piše o putovanjima, Džudit Fajn (Judith Fein), u razgovoru za Psychology Today je izjavila da želi krenuti stopama poznatih istraživača poput Marka Pola i Ibn Batute. Naime, ono što je njoj posebno zanimljivo jeste da su se oni upuštali u nepoznato otvorenih očiju, sa željom da otkriju što više stvari, dok oni koji danas putuju, uglavnom angažiraju vodiče ili istražuju prema društvenim mrežama.

Sporo putovanje

Fajn šokira svoje studente putopisnog novinarstva zalažući se za minimalno planiranje, preferirajući dolazak na odredište samo s osiguranim smještajem. Uprkos ovom nekonvencionalnom pristupu, pridonijela je brojnim međunarodnim publikacijama s člancima koji detaljno opisuju njezine spontane avanture.

Iako priznaje da njezina metoda možda neće odgovarati svima, Fajn potiče putnike da se odreknu potrebe za pedantnim planiranjem i prihvate neočekivano. Vjeruje da nestrukturirano vrijeme omogućuje transformativna iskustva, nadilazeći ovozemaljske rutine svakodnevnog života.

Za razliku od onih koji putovanja tretiraju kao popis za kupovinu, Fajn se zalaže za slow travel (sporo putovanje), naglašavajući važnost uživljavanja u okolinu i druženja s lokalnim stanovništvom. Tvrdi da ovaj pristup donosi jedinstvena iskustva i obogaćuje svako putovanje.

Ispunjeniji život

Tokom pandemije Fajn i njezin suprug istraživali su svoju rodnu državu Novi Meksiko, tražeći osebujna iskustva i susrete. Njihova dvogodišnja odiseja rezultirala je knjigom Slow Travel New Mexico, čiji je cilj naučiti čitatelje umijeću uživanja u putovanjima gdje god se nalazili.

Fajn vjeruje da se prihvaćanje spontanosti u putovanju može proširiti na sam život, potičući ispunjeniji život. Potiče čitatelje da se uključe u svoju okolinu i prihvate potencijal za avanturu, blizu ili daleko od kuće.

Dok Fein razmišlja o svojim pustolovinama, svojim čitateljima prenosi bezvremensku lekciju, a to je da prava bit putovanja nadilazi geografske granice.

Bez obzira na to spremate li se na put oko svijeta ili samo izlazite iz kuće, ključ leži u prihvaćanju istraživačkog duha i njegovanju istinskih veza sa svijetom oko nas.

U svijetu preplavljenom smetnjama i obvezama Fajnina poruka služi kao dirljiv podsjetnik da uživate u putovanju, kamo god ono vodilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.