TURISTIČKA DESTINACIJA

Maroko: Zemlja tradicije, historijske baštine i jedinstvenog identiteta

Marokanci su gostoljubivi domaćini navikli na turiste iz cijelog svijeta kojima se trude pružiti pustolovinu života

Maroko - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+25
Anadolija

26.5.2024

Maroko, zemlja puna kontrasta, na brojnim je listama želja kada su u pitanju putovanja. Neki ovaj biser sjeverne Afrike zovu crvenim Marokom, a drugi kažu kako je riječ o zemlji duginih boja gdje se isprepliće crvenkasta pustinja, romantične planine, nestvarno svježe oaze ukrašene palmama, more koje privlači plavetnilom, a šareni začini i njihovi mirisi ovu zemlju pretvaraju u fatamorganu čiji šarm uistinu opija, javlja Anadolija.

Maroko je podijeljen u sedam regija, a službeni jezik je arapski i francuski, osim na samom sjeveru gdje se i dalje zadržao utjecaj Španije. Stanovništvo je mještovito pa ćete upoznati i pripadnike berberskih plemena, Arape i potomke evropskih osvajača.

Marokanci su gostoljubivi domaćini navikli na turiste iz cijelog svijeta kojima se trude pružiti pustolovinu života.

Marakeš je turistička destinacija broj jedan u Maroku. U ovom gradu se živi brzim i uzbudljivim tempom. Nalazi se na popisu UNESCO-ove kulturne baštine. Crveni grad poznat je po predivnim vrtovima, staroj Medini koja je beskrajno lijepa, trgovačkoj četvrti, živim i zabavnim trgovima gdje se odvija život, a gastronomija koju će vam ovdje ponuditi jedna je od najraznovrsnijih i najukusnijih u svijetu.

Među poznatim turističkim atrakcijama je palača El Badi, Jardin vrtovi, ali i Menara vrtovi, Djema El-Fna, tržnice poput El Kebir i Sous Semmerine.

Lokalno stanovništvo i turisti posjećuju i Trg Jemaa el-Fnaa i tradicionalni bazar oko trga, koji izgleda kao sajmište.

Jemaa el-Fnaa, najveći trg u Africi, jedan je od najpoznatijih i najživljih trgova u Maroku u novije vrijeme, nakon što je u prošlosti postao jedan od najvažnijih centara zbog svog položaja na starim trgovačkim putevima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.