"SIGURNA INDUSTRIJA"

Milijarder planira putovanje do olupine Titanika: Posljednji pokušaj završio tragično

Njih dvojica trebali bi krenuti na putovanje u Triton 4000/2 Abyssal Exploreru vrijednom 20 miliona dolara

Olupina Titanika. The Times

D. R.

28.5.2024

Milijarder planira odvesti podmornicu za dvije osobe do olupine Titanika. Cilj mu je dokazati da je industrija ponovno sigurna nakon što je petero ljudi poginulo u junu prošle godine kada je podmornica Titan, koju je izradio OceanGate, pretrpjela katastrofalnu imploziju tokom putovanja prema Titaniku.

- Želim pokazati ljudima širom svijeta da iako je okean iznimno moćan, može biti prekrasan i ugodan te doista promijeniti život ako to učinite na pravi način - kazao je Leri Konor (Larry Connor), investitor u nekretnine iz Ohija, u razgovoru za The Wall Street Journal.

Udružio se s Patrikom Lahijem (Patrick Lahey), jednim od najiskusnijih svjetskih operatera podmornica te suosnivačem i izvršnim direktorom kompanije "Triton Submarines", piše Sky News. 

- Patrik je o tome razmišljao i pripremao dizajn duže od decenije. Ali nismo imali materijale i tehnologiju. Nismo mogli izgraditi ovu podmornicu prije pet godina - naveo je Konor. 

Njih dvojica trebali bi krenuti na putovanje u Triton 4000/2 Abyssal Exploreru vrijednom 20 miliona dolara. 4000 se odnosi na dubinu do koje navodno može zaroniti u metrima, što je oko 200 metara dublje od dubine na kojoj se nalazi olupina Titanika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.