NAJGORI DIO PUTOVANJA

Ovo su avionske rute sa najviše turbulencija u Evropi

Istraživanja postoje i neće se svidjeti stanovnicima Švicarske

Gdje se u svijetu avioni najviše tresu. Facebook

Z. K.

30.5.2024

Turbulencija je za mnoge najgori dio putovanja avionom. Ljuljanje aviona pri prolasku kroz jake struje ili vjetar je redovna pojava. 

Najčešći putnici avionom to jednostavno prihvataju kao dio iskustva. Međutim, da li ste se ikada zapitali koje su to najturbulentnije rute letenja u Evropi, kao i gdje se u svijetu avioni najviše tresu? Istraživanja postoje i neće se svidjeti stanovnicima Švicarske i onima koji posjećuju ovu zemlju.

Stranica Turbli svake godine objavljuje listu avionskih linija sa najvećim turbulencijama, kako širom svijeta tako i na svakom kontinentu. Oni analiziraju podatke sa ukupno 150.000 ruta koje su bile aktivne u posljednjih godinu dana. Turbulencija se izražava u smislu brzine disipacije vrtloga, a nivoi turbulencije su rangirani kao lagani (0-20), umjereni (20-40), teški (40-80) i ekstremni (80-100).

Među 10 najturbulentnijih aviolinija u Evropi, čak osam ih je povezano sa Švicarskom, vjerovatno zbog jakih vjetrova sa Alpa. Evropska linija sa najviše turbulencija je peta na globalnoj listi, piše punkufer.hr.

U nastavku pogledajte aviorute sa najviše turbulencija u Evropi 2023. godine:

Milano - Ženeva

Milano - Cirih

Ženeva - Cirih

Marsej - Cirih

Zgornji Brnik – Cirih

Nica - Bazel

Nica - Cirih

Erevan – Tbilisi

Bazel - Venecija

Frankfurt na Majni – Caselle Torinese

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.