KUHAJMO ZAJEDNO

Kako napraviti savršenu margaritu

U dublji sud sipati brašno, napraviti udubljenje, a u njega staviti jaje, ulje, so, šećer, kesicu kvasca...

Pizza Margarita. Instagram

E. T.

22.1.2023

Teško da jelo Pizza nije poznato u cijelom svijetu. Sada je stigao recept kako napraviti odličnu margaritu. 

Sastojci:

Tijesto:

– kesica kvasca

– malo šećera

– 1 kašičica soli

– 2 kafene šoljice ulja

– 1 jaje

– 1 kašika sirćeta

Nadjev:

– 200 g. salame po želji

– 100 g. sitnog sira

– 100 g. slanine

– 200 g. kuhanih šampinjona

– 100 ml. kečapa

– 2 bjelanca

Premaz:

– 2 žumanca

– origano

Priprema:

U dublji sud sipati brašno, napraviti udubljenje, a u njega staviti jaje, ulje, so, šećer, kesicu kvasca, prašak za pecivo i na kraju mlako mlijeko.

Umjesiti tijesto, dodavati brašno dok tijesto ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti tijesto na toplom da nadodje.

Za to vrijeme spremiti fil:

Nasjeckati sitno (na kockice) šunku, dodati sir, sitno isjeckanu slaninu i sitno isjeckane (skuhane u slanoj vodi) šampinjone, i na kraju dodati kečap. Dodati i umućena bjelanca u čvrst snijeg pa sve zajedno viljuškom izmiješati.

Nadošlo tijesto premijesiti, izručiti na ravnu površinu i oklagijom razviti na debljinu oko 2 cm. Modlom u obliku cvijeta praviti pice, redati u pleh za pečenje a čašom u sredini praviti udubljenja. U svako udubljenje kašikom stavljati fil.

Pice premazati umućenim žumancetom, posoliti susamom i origanom i peći na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.