UKUSNO, A JEDNOSTAVNO

Paprike punjene sirom i povrćem

Ovog puta izostavite meso

Paprike punjene sirom. Printscreen/YouTube

E. Ag.

20.6.2023

Paprike spadaju u povrće od kojeg možete da pripremate najrazličitija jela. Evo prijedloga čime ih možete filovati, a da nije meso.

Sastojci:

3-4 paprike

1 crni luk

1-2 patlidžana

1-2 čehna bijelog luka

450 g krompira

1 veza kopra

2 kašike putera

50 ml mlijeka

200 g tvrdog sira

malo origana

Priprema:

Isijecite paprike na polovine i očistite od sjemenki. Propržite sitno sjeckani crni luk, pa dodajte sitno sjeckani patlidžan. Posolite i pobiberite, pa dodajte mljeveni bijeli luk i promiješajte. Kuhajte još 7-8 minuta. U šerpi skuhajte krompir, pa procijedite, dodajte puter, mlijeko i ispasirajte. Zatim dodajte sjeckani kopar i sve lijepo promiješajte. U pire-krompir dodajte i proprženi patlidžan s lukom, kao i rendani sir (100 g) i sve lijepo sjedinite. Zatim napunite paprike i poredajte ih u vatrostalnu posudu. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon toga bogato pospite rendanim sirom i origanom, pa pecite još 5 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.