UKUSNO I FINO

Sacher torta: Obradujte ukućane za praznike

Torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od marelice i preliven čokoladnom glazurom

Idealna torta za praznike. Instagram

M. Z.

25.12.2023

Izvorna sacher torta poznata je austrijska delicija. Torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od marelice i preliven čokoladnom glazurom. Servirajte je uz tučeno vrhnje.

Sastojci

Biskvit

7 jaja

150 g omekšalog maslaca

100 g šećera u prahu

200 g tamne čokolade

1 paketić vanilin šećera

120 g šećera

prstohvat soli

150 g oštrog brašna

150 g džema od marelice

1 kašika ruma

maslac, za premazivanje kalupa

brašno, za posipanje kalupa

Napomena

Čokoladna glazura

200 g tamne čokolade

200 g šećera

150 ml vode

200 ml slatkog vrhnja

Priprema

Biskvit

Pripremite kalup

Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kalup za torte promjera 26 cm lagano namastite maslacem i posipajte brašnom.

Otopite čokoladu

Čokoladu nasjeckajte na komadiće, stavite u manji lonac i otopite na laganoj vatri. Džem pomiješajte s rumom i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga kasnije lakše razmazali.

Miksajte snijeg od bjelanaca

U posudi mikserom istucite bjelance s prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer sve dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanaca.

Pripremite smjesu

U drugu veću posudu stavite omekšali maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Uz neprestano miksanje dodajte jedno po jedno žumance. U smjesu s jajima umiješajte otopljenu čokoladu. Dodajte brašno te lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.

Ispecite

Smjesu izlijte u kalup i stavite u rernu. Pecite 60 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se kratko ohladi. Skinite obruč i ostavite da se ohladi u potpunosti prije rezanja.

Premažite džemom

Biskvit prerežite po visini na dva jednaka dijela. Jednu polovicu biskvita stavite na tanjir za serviranje i po njemu razmažite tanki sloj džema. Na džem lagano pritisnite drugi biskvit, a ostatkom džema premažite cijelu tortu.

Čokoladna glazura

Pripremite glazuru

U manjem loncu zagrijte vodu i šećer, a čokoladu nasjeckajte na manje komade. Zagrijanu vodu sa šećerom prebacite u drugu posudu, ostavite da se kratko ohladi, pa u još vrelu vodu dodajte komadiće čokolade. Ostavite 2 do 3 minuta te promiješajte kako bi se čokolada rastopila.

Prelijte tortu glazurom

Tortu stavite na rešetku, a ispod rešetke lim za pečenje. Tortu prelijte glazurom, a površinu torte zagladite velikom špatulom.

Dekorirajte i poslužite

Ostavite da se čokolada stisne. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, prebacite u slastičarsku vrećicu i dekorirajte tortu po želji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.