ZDRAVLJE

Alergijska reakcija kože na hranu

Avaz.ba

22.3.2018

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić


Strofulus je alergijsko oboljenje koje se najčešće pojavljuje u ranom djetinjstvu. Često ostavlja u nedoumici i ljekara i roditelja o tačnom uzroku nastanka. Strofulus je alergijsko oboljenje, najčešće na alergene koji u organizam dospijevaju hranom, ali može nastati i kao posljedica alergijske reakcije nakon ujeda insekata.

Poput varičela

Promjene na koži liče promjenama koje se javljaju u toku varičela. To su sitni mjehurići na zacrvenjenoj koži praćeni jakim svrbežom. Za razliku od varičela, koje se javljaju po čitavoj koži, uključujući i kožu glave obraslu dlakom, promjene kod strofulusa uglavnom su lokalizirane na koži ekstremiteta, kako ruku tako i nogu. Svrbež je intenzivan.

Najčešći uzrok nastanka strofulusa je alergijska reakcija na hranu, prije svega bjelančevine, a naročito mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja te citrusne plodove i bobičasto voće.

Osim hrane, strofulus mogu izazvati i ujedi insekata. Promjene nastaju kao rezultat alergijske reakcije na ujed insekta. Razlikovati strofulus koji je nastao kao posljedica alergije na nutritivne i inhalatorne alergene od strofulusa koji je nastao kao posljedica alergijske reakcije na ujed insekta vrlo je teško.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.