ZDRAVLJE U KUĆI

Kako jesti zdravo i gubiti kilograme

Z. KARIĆ

7.7.2018

1. Žitarice - Prednost dati crnom, raževom ili graham hljebu. Bolje je da hljeb bude star jedan dan ili da bude prepečen nego da je svjež. Bitno je da se ne uzima u većim količinama. Niti slučajno se ova grupa namirnica ne smije izbaciti ni proizvoljno smanjiti.

2. Mlijeko i mliječni proizvodi - Prednost dati mlijeku, i to obranom, jogurtu i kiselom mlijeku. Od sireva prednost ima mladi sir i sirevi pravljeni od obranog mlijeka. Ne preporučuje se kajmak, pavlaka visokog procenta mliječne masti, masni sirevi.

3. Meso, riba i jaja - Prednost ima nemasno meso po prioritetu goveđe, teleće, živinsko, juneće. Preporučuje se kuhano, dinstano meso, pečeno u pećnici bez dodatka ulja i masti ili meso pečeno na električnom roštilju. Riba koja ima prednost je tuna, pastrmka, oslić, kuhana ili pripremljena na električnom roštilju ili u pećnici. Jaja - najbolje je da su kuhana.

4. Masti - Dopuštena je upotreba biljnih ulja poput maslinovog, suncokretovog, kukuruznog. Najbolja je upotreba u svježem stanju bez zagrijavanja i prženja na njima, već se njima samo prelivaju namirnice. Izbjegavati majonezu, maslac i margarin.

5. Povrće - Koristiti sve vrste povrća. Blagu prednost ima zeleno i lisnato povrće. Povrće bogato škrobom (krompir, grašak, buranija, grah) uzimati u manjim količinama. Najbolje je jesti svježe povrće u vidu salate. Dozvoljeno je kuhano povrće, a ostali načini pripreme povrća se ne preporučuju.

6. Voće - Prednost ima svježe, sočno voće. Ukoliko se upotrebljava u obliku voćnog soka, u njega staviti što manju količinu šećera. Mogu se uzimati i kompoti bez dodatka šećera.

7. Šećeri i slatkiši - Eliminiraju se na početku dijetoterapije, a kasnije ih treba svesti na minimum te ako se uzimaju, najbolje je da to bude neposredno nakon obroka.

8. Napici - Sve vrste nezaslađenih voćnih sokova su dozvoljene, kao i voda. Čaj treba izbjegavati i ne dozvoljava se upotreba gaziranih sokova.

9. Začini - Dozvoljena je upotreba svih začina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.