LJEPOTA I NJEGA

Brišite bore - djelujte iznutra, blistajte izvana

"Zdravlje u kući"

10.7.2018

Ono smo što jedemo - stoga jedimo hranu koja će naše tijelo držati mladim puno, puno godina.

1. Prvo pravilo zdrave prehrane je: neka bude jednostavno. To znači jesti neobrađenu, sezonsku hranu, odnosno izbjegavati gotove proizvode i što češće odlaziti na tržnicu. Još bolje - zasaditi svoj vrt.

2. Kuhajte jednostavna jela, juhe, variva, a meso pripremajte bez pohanja i puno ulja, na tavi, u woku ili u pećnici.

3. Uvrstite u svoju prehranu ribu i puno salate. Neka svaki vaš obrok sadrži zdjelicu salate, a međuobroci neka budu sezonsko voće. Već ste sada dosta učinili za svoje zdravlje. Idemo korak dalje.

 Ovo je hrana za mladolik izgled

- Bobičasto i tamno voće - ono obiluje antioksidansima koji pomažu tijelu da se nosi s upalama, štiti ćelije od slobodnih radikala (odgovornih za starenje), a s obzirom na to da obiluje vodom, kožu čini zategnutom, hidriranom i mladolikom.

- Kakao - govorimo o pravom, gorkom kakau koji također obiluje antioksidansima, polifenolom te magnezijem koji hrani mišiće i dobro raspoloženje te opušta nas i čuva od stresa.

- Masline - imaju jako antioksidativno djelovanje zahvaljujući skvalenu - antioksidansu koji tijelo i samo stvara, a najviše ga ima u koži. Skvalen iz masline nadoknadit će skvalen koji tijelo s godinama sve manje proizvodi.

- Avokado - egzotično voće koje se, na našu sreću, udomaćilo na lokalnim tžnicama i u trgovinama bogato je esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima A, B1, B2, D, E i K koji čuvaju mladost organizma. Avokado štiti kožu od isušivanja i potiče stvaranje kolagena.

-Sjemenke suncokreta - obiluju vitaminom E - snažnim antioksidansom koji čuva tijelo. Osim u suncokretu vitamina E ima u masnim ribama, orašastim plodovima i biljnim masnoćama.

- Namirnice bogate vitaminom C - on potiče stvaranje kolagena i čuva imunitet.

Pijte vodu, izbacite šećer

Ne zaboravimo najvažnije – vodu. Ona je stvarno najvažnija za održavanje mladolikog izgleda. Koža mora biti hidrirana kako bi zdravo sjajila i imala elastičnost.

Ukoliko svakodnevno jedete hranu za mladolik izgled, a istovremeno u organizam unosite puno rafiniranog šećera (slatkišima, konzerviranom hranu i na ostale načine procesuiranom hranom), rezultati će izostati.

Zbog šećera tijelo neće moći iskoristiti hranjive sastojke te će biti opterećeno toksinima. Stoga, uz onu početnu tačku - da se u prehrani vodite mišlju "što jednostavnije", dodajte i ovu - izbacite šećer.

 I još o maslinama

Masline obiluju i vitaminom E te fenolnim spojevima koji sprečavaju nastanak bora i isušivanje kože. Fitosteroli iz maslina potiču zacjeljivanje rana i ožiljaka, a koenzim Q10 zaslužan za očuvanje mladolikog izgleda kože i zdravlja srca, a također ga nalazimo u ovom mediteranskom blagu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.