ZDRAVLJE U KUĆI

Prerađena hrana nije zdrava

"Zdravlje u kući"

8.8.2018

Prehrambena industrija krije mnoge tajne, a među njima je i ona da hrana prerađena u „zdrave“, najčešće nije ništa bolja od svojih "nezdravih" alternativa.

Razlog je što neke od njih nisu nimalo nutritivno vrednije, dok neke sadrže i štetne hemikalije. Riječ je prije svega o podvalama – kruh na kojem piše da je napravljen od integralnog zrna često sadrži čak 70 posto rafiniranog brašna. A evo još nekih primjera.

-Žitarice – Sve više ljudi jutro započnje zdjelom punom žitarica i mlijeka. Međutim, mnoge žitarice su označene kao zdrave, a pune su šećera.

- Mlijeko s niskim procentom masnoća stvarno ima manje kalorija, ali punomasno mlijeko ima više zasićenih i mononezasićenih masti koje daju duži osjećaj sitosti. Još jedan plus za punomasno mlijeko je i taj što se u mlijeko s niskim procentom masnoće dodaje mlijeko u prahu da bi bilo što sličnije punomasnom.

Ni istraživanja ne podupiru tvrdnju da je mlijeko s niskim procentom masnoće zdravije od punomasnog. Godine 2012. istraživači su dokazali da je gojaznost djece uzrokovana upravo mlijekom s niskim procentom masnoće.

- Proteinske pločice najčešće su samo dobro upakovani slatkiši. Najčešće sadrže veliku količinu šećera, trans masti i vještačke zaslađivače.

- Sportska pića u istraživanju Univerziteta Oksford nisu ponudila ništa što bi potkrijepilo tvrdnje njihovih proizvođača da pomažu postizanju boljih sportskih rezultata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.