PREHRANA

Čija sjemenke lijek za probavu

Dobar su izvor vitamina i minerala, bogate su višestruko nezasićenim masnim kiselinama (omega-3), koje povoljno djeluju na kardiovaskularni sistem i rad mozga

Dobar su izvor vitamina i minerala. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.9.2018

Čija sjemenke porijeklom su iz Južne Amerike, a posljednjih su godina postale jedna od najpopularnijih namirnica u svijetu, koja se ubraja u kategoriju superhrane, za koju su naučna istraživanja potvrdila vrijedne nutritivne osobine i ljekovito djelovanje.

Ravnoteža inzulina

Dobar su izvor vitamina i minerala, bogate su višestruko nezasićenim masnim kiselinama (omega-3), koje povoljno djeluju na kardiovaskularni sistem i rad mozga.

Čija sjemenke su bogate vlaknima, pa su korisne za probavu. Dvije kašike sjemenki sadrže oko 40 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana, no najveća njihova prednost je visoki udio omega-3 masnih kiselina koje sadrže. Poređenja radi, jedna prosječna jabuka sadrži 3 do 3,5 grama vlakana, dok 100 grama čije sadrži oko 35 grama vlakana. Jedna kašika sjemenki sadrži istu količinu omega-3 masnih kiselina kao i 250 grama lososa, naprimjer.

Visoki udio vlakana pridonosi i ravnoteži inzulina, a sa zdravim mastima pozitivno utječe na nivo šećera u krvi, što može koristiti dijabetičarima. Također, zbog vlakana su vrlo zasitne. Kako sadrže oko 20 posto proteina, idealno ih je jesti kao dio doručka, jer će već i jedna kašika sjemenki, uz malo kalorija, osigurati potrebnu energiju da izdržimo dan.

Omega-3 masne kiseline čine ih vrlo korisnima i u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila te u prevenciji srčanog udara. Dokazano je da smanjuju nivo holesterola i snižavaju pritisak. Također, djeluju protuupalno.

Čvrste kosti

Kako su bogate kalcijem (sadrže čak 5 puta više kalcija od mlijeka), te fosforom, magnezijem i proteinima, to ih čini važnim u očuvanju zdravlja i čvrstoće kostiju. Čija sjemenke mogu se umiješati u žitarice, jogurt, smuti, puding, umake, supe, salate ili namaze, kao i smjese za hljeb i peciva.

U vodi

Kako naš organizam teško može preraditi sirove sjemenke, da biste što bolje iskoristili vrijedne sastojke prije unosa ih treba potopiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini (sok ili mlijeko), barem na 10 minuta, ili preko noći. Ako ih dodajete u kuhana jela, uvijek to uradite na kraju, jer termičkom obradom gube dio hranjivih tvari.

Za holesterol

Preporučena količina čija sjemenki, kao i vrijeme uzimanja, ovisi o tome zašto ih uzimate. Za kontrolu nivoa holesterola i glukoze, pojedite ih odmah prije jela ili dodajte gel od sjemenki u jelo. Ako želite pospješiti rad probavnog sistema ili iskoristiti njihove nutritivne osobine, pojedite ih odmah ujutro ili dodajte u obrok. Za ostale korisnike stručnjaci predlažu da dnevno pojedu kašiku suhih sjemenki ili 9 kašičica gela od čija sjemenki.

Kontrola apetita

Za mršavljenje i kontrolu apetita možete koristiti gel od čija sjemenki kako biste smanjili unos masti i šećera. Gel će vam služiti da zamijenite trećinu masti koju koristite za pripremu jela. Uzmite nekoliko sjemenki s vodom 15 minuta prije obroka ili ih uzimajte kao međuobrok kako biste izbjegli želju za grickalicama i bolje kontrolirali količinu hrane koju unosite.

Energija

Nutricionisti se slažu u tome kako su čija sjemenke jedne od najboljih sjemenki koje možete konzumirati ako se osjećate oslabljeno i bez energije. Naime, čija sjemenke pozitivno utječu na rad mišića, te oslobađaju energiju u vašem tijelu, zbog čega ove sjemenke često koriste sportisti u svojoj redovnoj prehrani.

Bjelančevine

Čija je odličan izvor bjelančevina za vegetarijance i ne sadrži holesterol. Ako ne jedete meso, da biste osigurali bjelančevine, čija je namirnica za vas. Jedna porcija ovih sjemenki ima 4,4 grama proteina, blizu deset posto preporučene dnevne doze.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.