KOŽA/ZAŠTITA

U potrazi za sumnjivim madežima

Samopregled kože mora postati navika i provodite se redovno jednom mjesečno

Najbolje je pregled obaviti ispred ogledala. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.11.2018

Prema najsvježijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132.000 oboli od melanoma od kojeg godišnje umire 41.000 osoba. 

U svijetu, ovisno o zemljopisnim područjima, broj novooboljelih raste između tri i sedam posto godišnje. Mnoga su istraživanja pokazala kako se više od polovice slučajeva tumora kože otkrije za vrijeme dermatološkog pregleda kože i madeža - maleni broj slučajeva melanoma otkriju same osobe.

Kada tumor otkrije sam pacijent, šanse su da je riječ o uznapredovanom stadiju raka pa su i izgledi izlječenja nešto slabiji. Upravo zato vam samopregled kože mora postati navika i provodite ga redovito - jednom mjesečno.  

Odaberite neki datum koji lako možete zapamtiti, npr. prvi dan u mjesecu. Najbolje je pregled obaviti ispred ogledala, a temeljito istražite cijelo tijelo, sa svih strana.

Kako napraviti samopregled kože?

1. Pregledajte lice, uključujući nos, usne i oko usta, uši i iza ušiju.

2. Provjerite vlasište pomoću češlja, razdvajajući kosu u slojevima. Tu će vam od pomoći biti druga osoba koja će razmaknuti kosu i temeljito pregledati glavu.

3. Pregledajte dlanove, gornji i donji dio dlana kao i područje između prstiju.

4. Detaljno pregledajte vrat, prsište i cijeli gornji dio tijela. Žene trebaju pregledati područje između i ispod grudi.

5. Podignite ruku kako biste provjerili svoje nadlaktice i pazuha.

6. Pomoću malog ogledala provjerite stražnji dio vrata i leđa.

7. Pregledajte bedra i stražnji dio nogu. Na kraju provjerite stopala i područje između prstiju na nogama.

 Šta tražite?

Samopregled kože provodite kako biste ustanovili imate li nove madeže i mrlje na koži, jesu li stari promijenili veličinu, boju, oblik, jesu li asimetrični, ljuskaju li se i gule, kakve su boje u odnosu na druge madeže i mrlje na tijelu, imaju li sjajnu površinu i izgledaju li poput ranice koja ne zacjeljuje.

Ko je u opasnosti od melanoma?

Rak kože najčešći je kod osoba u petom desetljeću života ili osoba koje su dugo i često bile izložene suncu, međutim, od melanoma mogu oboljeti i mlađe osobe. Ako na svojoj koži ustanovite promjenu madeža, posjetite dermatologa kako biste bili sigurni o čemu je tačno riječ.

Zapamtite ABCDE znakove melanoma!

A -Je li mrlja ASIMETRIČNA (Asymmetry)?

B - Ima li nepravilne RUBOVE (Borders)?

C - Ima li različitu BOJU (Colours)?

D - Je li PROMJER (Diameter) veći od šest milimetara?

E - Postoji li EVOLUCIJA (Evolution) u rastu?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.