ISTRAŽIVANJA

Način prehrane bitan za zdravlje

Rezultati su pokazali da su, nevezano uz gubitak tjelesne mase, kada su ispitanici bili na prehrani sličnoj mediteranskoj imali niži nivo LDL-a poznatog kao „loši" holesterol

Učinkovita metoda. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.11.2018

Studija predstavljena na jednom stručnom skupu o vaskularnoj biologiji u SAD rađena je na uzorku od 19 ispitanika dobi 24 do 65 godina koji su imali metabolički sindrom karakteriziran hipertenzijom, visokim nivoom triglicerida i šećera u krvi te prekomjernom tjelesnom masom. 

Oni su tokom prvih pet sedmica konzumirali prehranu bogatu mastima, ugljikohidratima i rafiniranim šećerima te prerađenim mesom, zatim su imali dijetu sličnu mediteranskoj, pa režim za gubitak tjelesne mase. Nakon toga opet je slijedio period prehrane slične mediteranskoj. 

Rezultati su pokazali da su, nevezano uz gubitak tjelesne mase, kada su ispitanici bili na prehrani sličnoj mediteranskoj imali niži nivo LDL-a poznatog kao „loši" holesterol. Autori su istaknuli da se zahvaljujući navedenim rezultatima, mediteranska prehrana može preporučiti kao učinkovita metoda za sprečavanje te liječenje metaboličkog sindroma.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.