ISTRAŽIVANJA

U krevet ranije

Ovo posebno važi za urbanog čovjeka, zaposlenog tokom čitavog dana, koji bi veče da provede sa porodicom i prijateljima

Najbolje vrijeme za odlazak u krevet je 18 sati i 45 minuta. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

3.12.2018

Dobar san je pola zdravlja, tvrde naučnici, ali je problem kako uskladiti dnevne obaveze i ustaljeni životni ritam sa dobrom satnicom za spavanje. Ovo posebno važi za urbanog čovjeka, zaposlenog tokom čitavog dana, koji bi veče da provede sa porodicom i prijateljima i to zato što su naučnici ustanovili da je idealno vrijeme za spavanje od sumraka do ponoći! Ili, tačnije, najbolje vrijeme za odlazak u krevet je 18 sati i 45 minuta. 

Ako je ovo izvodljivo, dovoljno je u krevetu ostati do 23.20. Ukoliko se na spavanje kreće poslije 21.00, organizmu je potrebno sedam do osam sati dobrog sna, što opet ne garantira da ćete biti čili poslije buđenja. Istraživanja su pokazala da se ove osobe bude umorne, dok je konstantan umor prisutan kod svih koji liježu poslije 23 sata.

 Zbog sna u pogrešno vijeme najviše trpe živci. Oštećuju se i organi sluha, vida, ukusa, reakcija postaje sporija, a moć rasuđivanja slabija. Razdražljivost, česte glavobolje, čir na želucu i sklonost povredama na radu također su pratioci sna u pogrešno vrijeme. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.