ISTRAŽIVANJA

Kafa i kolači smetaju magneziju

Magnezij nalazimo u zelenom lisnatom povrću poput špinata, smeđoj riži i ostalim cjelovitim žitaricama

Može izazvati umor. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.12.2018

Magnezij čisti crijeva i jako je efikasan laksativ, odličan je za zdravlje srca, podizanje energije, pospješuje apsorpciju vitamina D. Pomaže i kod mišićnog oporavka od stresa, "popravlja" nervni sistem, a važan je i aktivator mnogih enzima koji sudjeluju u metabolizmu.  

No, istraživači iz National Diet and Nutritiona otkrili su da nedostatak mangnezija ima 11 posto žena i čak 16 posto muškaraca. Njegov manjak pogotovo je uočljiv kod mladih između 11 i 18 godina jer gotovo 51 posto djevojčica i 18 posto dječaka ima niske nivoe ovog nutrijenta i to zbog vrlo loše prehrane u toj dobi.

Mnogo industrijski prerađene hrane, kafa i alkohol, te držanje dijete onemogućuju apsorpciju magnezija što može izazvati umor, a svemu dodatno doprinose stres, nervoza i depresija koje također smanjuju razinu magnezija u organizmu, piše Daily Mail.

Magnezij nalazimo u zelenom lisnatom povrću poput špinata, smeđoj riži i ostalim cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, te mesu i ribi. Preporučje se uzimanje 250 do 300 mg magnezija dnevno jer sve više od toga ima laksativni učinak.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.