ZDRAVLJE

Zašto je moguće "pisati" po koži

Nakon povlačenja po koži nekim predmetom, vrhovima prstiju ili nakon češanja, na tom mjestu ostaje pruga

Traje dvadesetak minuta i povlači se spontano, bez ikakvog traga. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

7.2.2019

U odnosu na druge organe, promjene na koži vidljive su već golim okom. Ponašanje promjena na koži može pratiti svaka osoba sama na sebi.  

Izdignuta pruga

Ponekad su promjene na koži, naizgled, sasvim bezazlene, kratko traju, ali upravo zbog svoje vidljivosti predstavljaju psihičko opterećenje za takvu osobu. Za stručnjaka dermatologa i takve prolazne, naizgled bezazlene, promjene ipak predstavljaju pokazatelj za dodatne pretrage da bi se utvrdio tačan uzrok njihovog nastanka. Među takvim promjenama je dermografizam, mogućnost „pisanja“ po koži.

Nakon namjernog ili nenamjernog povlačenja po koži nekim predmetom, vrhovima prstiju ili nakon češanja, duž dodirnutih mjesta ostaje crvena pruga. To je crveni dermografizam i on je naročito upadan. Crvena pruga nije u samom nivou kože, već je blago izdignuta. Istovremeno, najčešće se javlja i svrbež duž takvog mjesta. Koža vrata je jedno od čestih mjesta gdje se vidi dermografizam, mada se može pojaviti i namjerno izazvati na bilo kojem drugom dijelu kože.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Dermografizam traje dvadesetak minuta i povlači se spontano, bez ikakvog traga. Ako je svrbež izrazito intenzivan, onda osoba mora uzeti i neki od antihistaminika, lijekova koji se upotrebljavaju u liječenju urtikarije. Dermografizam se po jednom dijelu mehanizma nastanka može svrstati u posebnu vrstu urtikarija, tzv. fizikalnih urtikarija, mada mu je mehanizam nastanka nešto složeniji.

Blago oteknuće

Bijeli dermografizam ima iste karakteristike kao i crveni, samo se, kao što mu i ime kaže, manifestira bijelim prugama duž mjesta povlačenja predmeta ili vrhova prstiju.

Crveni dermografizam najčešće se javlja kod nervoznih osoba, kod onih s vrlo osjetljivim nervnim sistemom. Zbog prevelike nervne osjetljivosti dolazi do širenja sitnih krvnih sudova u koži - kapilara, što ima za rezultat crvenilo i blago oteknuće duž mjesta mehaničkog pritiska. Istovremeno, sve su to razlozi i za pojavu svrbeža duž tih mjesta.

Liječenje i pretrage

Crveni dermografizam, ako se utvrdi da se radi samo o neurovegetativnom poremećaju, liječi se primjenom psihosedativa i antihistaminika. Lokalna terapija ima malo ili skoro nikakvog efekta u liječenju ovog poremećaja. Bijeli dermografizam liječi se u sklopu liječenja osnovnog oboljenja, a to je atopijski dermatitis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.