VAŽNO

Kada je najbolje uzimati dodatke prehrani

Gotovo da nema čovjeka koji ne koristi barem jedan dodatak prehrani

Suplemente na bazi ribljeg ulja trebalo bi uzimati uz hranu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

22.2.2019

Ako se ima u vidu podatak da Amerikanci godišnje na suplemente potroše gotovo 37 milijardi dolara, lako je pretpostaviti da nema čovjeka koji ne koristi barem jedan dodatak ishrani. Ali, da li to čine u pravo vrijeme i kada je najbolje uzeti supelement?  

- Najvažnija stvar kada je riječ o suplementima nije kada ih pijete, već zašto to činite, ističe američka nutricionistica Ketlin Zelman. Važno je, naravno, to činiti tek poslije konsultacijai preporuke liječnika i nakon toga redovno ih piti.

Kako ne biste zaboravili učiniti u toku dana, najbolje je da oni postanu dio vaše jutarnje rutine, odnosno da ih popijete odmah poslije doručka. A evo kako ćete imati najveću korist od pet najčešće korišćenih suplemenata:

Vitamin D

Vitamin D je rastvorljiv u mastima (kao i vitamini A, E i K), što znači da ih treba uzimati uz hranu. Naročito se preporučuju obroci bogati zdravim mastima kao što su maslinovo ulje, maslac ili avokado, jer oni ubrzavaju apsorpciju vitamina.  

 

Pošto mnogi ne mogu dostići neophodan nivo vitamina D u organizmu isključivo izlaganjem suncu, u redu je uzeti megadozu vitamina D jednom nedjeljno ukoliko ste zaboravili da ga pijete svakoga dana. Važno je jedino ne pretjerati i ne preći gornju granicu.

Kalcij

Ovaj mineral bi trebalo podijeliti u dve doze. Najprije, kalcij je fizički veliki pa ga je teško progutati. Prepolovite ga i jednu polovinu pijte ujutru, a drugu u poslijepodnevnim satima, savjetuje Katlin Zelman.

Drugo, tijelo bolje apsorbira manje doze kalcija nego veliike. Dakle, ako mislite da ćete tabletom od 1000 mg postići bolji rezultat, znajte da na taj način mnoge prednosti ovog minerala neće doći do izražaja.

Istraživanja obavljena na Harvardu pokazala su da ćete više koristi imati ako popijete dvije doze od 500 mg.

Kada birate ovaj suplement, izbjegavajte onaj označen kao "kalcijev karbonat". Jeste jeftiniji, ali zbog toga što ima najveću količinu kalcija po dozi, tijelu ga nije lako svariti, što u krajnjoj liniji može prouzročiti nadutost i konstipaciju.

Uzimanje kalcijuma istovremeno sa željezom, cinkom i magnezijem može usporiti sposobnost tijela da ih apsorbira, pa izbjegavajte ove suplemente piti odjednom.

Željezo

Evo izuzetka od pravila da suplemente treba uzimati uz obroke. Preporuka je željezo piti na prazan želudac, jer na taj način sprečavate eventualne smetnje u probavi.

 Ako vam je već potreban neki napitak uz pomoć koga ćete željezo lakše popiti, onda neka to bude sok od svježe cijeđene naranče. Neki nutrijenti se, naime, bolje apsorbiraju kada se uzimaju zajedno, a upravo željezo i vitamin C čine jednu od tih čarobnih kombinacija.

 Vitamini B skupine

Kako su vitamini B skupine rastvorljivi u vodi, postoji ograničenje koliko ih naše tijelo može apsorbirati. Uz vitamine rastvorljive u masti, tijelo čuva višak, ali kada je riječ o vitaminima rastvorljivim u vodi, izbacuje ih čim odemo u kupatilo.

Da biste od njih imali što više koristi, možete podijeliti dozu, kaže Zelman. B vitamini su odlični za podizanje nivoa energije, pa razmislite o tome da jednu dozu uzimete ujutru kada započinjete radni dan, a onda drugu uz ručak, kako biste imali dovoljno energije u popodnevnim satima.

Riblje ulje

Suplemente na bazi ribljeg ulja trebalo bi uzimati uz hranu, ali ne zbog bolje apsorpcije, već neprijatnog ukusa. Možete ga, recimo, piti uz proteinski šejk kako biste neutralizirali ukus ribe.

A ako i pored toga budete imali probleme sa varenjem ili ne baš prijatnim osjećajem u ustima, pokušajte sa verzijom ribljeg ulja u vidu emulzije. Prema studiji objavljenoj u časopisu „Američko dijetetsko udruženje“, riblje ulje tako ima bolji ukus a i tijelo ga efikasnije apsorbira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.