ORDINACIJA

Papa-test čuva zdravlje i život

Svaka žena trebala bi makar jednom godišnje uraditi Papa-test, koji ukazuje na promjene u ćelijama grlića maternice, detektira HPV, a može ukazati i na razvoj raka grlića

Ginekolog štapićem uzima uzorak i šalje na analizu. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Kenan Drljević

1.6.2019

Laboratorijske pretrage, kako prije tako i za vrijeme trudnoće, veoma su bitne za zdravlje žene, ali i djeteta. Poželjno je da prije trudnoće žena uradi kompletan ginekološki pregled. Osim ultrazvuka, ljekar će provjeriti stanje grlića i maternice, kao i jajnika. 

Velike šanse

Svaka žena trebala bi makar jednom godišnje uraditi Papa-test, kojim se utvrđuje rizik od pretkanceroznih i kanceroznih stanja grlića maternice. Dok pacijentica leži, ginekolog štapićem uzima uzorak s grlića maternice i šalje ga na analizu.

On ukazuje na promjene u ćelijama grlića maternice, detektira HPV (humani papilloma virus), a rezultati Papa-testa mogu ukazati i na razvoj raka grlića i u najranijoj fazi. Tada su šanse za izlječenje velike.

Prema pravilu, svaka žena starija od 18 godina, a ukoliko je spolno aktivna - i ranije, jednom godišnje bi trebala uraditi Papa-test kako bi se utvrdilo eventualno postojanje neke anomalije na grliću maternice, kao i infekcije ili raka.

Prof. dr. Kenan Drljević. Arhiv

Ženama u menopauzi također se preporučuje redovan Papa-test i tek nakon tri uzastopno dobra nalaza, nakon što žena uđe u menopauzu, može se razmišljati o prestanku testiranja. Čak i nakon histerektomije (uklanjanja maternice) potrebno je obaviti također barem tri uzastopna testa s urednim nalazima, kako bi nakon toga ljekar mogao potvrditi da daljnje testiranje nije potrebno.

Povećan rizik

Redovni Papa-testovi posljednjih godina su bitno smanjili broj žena oboljelih od raka grlića maternice. Ako se žena redovno testira, rak će biti otkriven u samom početku, kada je postotak izlječenja vrlo visok, ili će se već u početku žena liječiti od HPV-a (humani papiloma virus), koji je uzročnik raka, prije nego se on uopće razvije.

Povećan rizik od raka grlića maternice čest je kod žena koje rano stupaju u spolne odnose, ako često mijenjaju partnere i stupaju u odnose s partnerima koji su imali ili imaju neku spolno prenosivu bolest.

Kada se radi

Pravo vrijeme za Papa-test je između 10. i 15. dana ciklusa. Kao i kod brisa cerviksa, nekoliko dan prije uzimanja brisa ne preporučuje se upotreba tampona, sredstava za intimnu njegu koji mogu narušiti prirodni pH, upotreba bilo kakvih vaginalnih lijekova i barem dva dana apstiniranja od seksa, kako bi nalaz bio što tačniji.

Pozitivni i negativni nalazi

Nalazi Papa-testa mogu biti pozitivni ili negativni, a potrebno ih je potvrditi, odnosno opovrgnuti kolposkopijom i biopsijom. Mogu biti i lažno pozitivni ili lažno negativni, a za početak preporučuje se ponavljanje Papa-testa ukoliko postoje sumnje da nalazi ne pokazuju stvarno stanje. Tek nakon toga odlučuje se o daljnjem liječenju, ukoliko je ono potrebno. 

quote
<p>Čak i nakon histerektomije (uklanjanja maternice), potrebno je uraditi barem tri uzastopna Papa-testa s urednim nalazima </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.