LASERSKA EPILACIJA

Koliko je tretmana potrebno za postizanje rezultata

Kako izgleda procedura, da li je tretman bolan i, najvažnije: da li lasersku epilaciju može priuštiti i žena sa prosječnim primanjima

Neželjene dlačice na licu i tijelu su čest problem. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.7.2019

Žene jednostavno ne žele maljave noge, pazuha, nausnice. Sve te dlačice na ženskom tijelu ni malo ne izgledaju privlačno, statistika kaže – nikome. Ono što jeste problem, posebno u ljetnim mjesecima je kako se najefikasnije riješiti te „pošasti“. 

Kraj bolnoj depilaciji?

Neželjene dlačice na licu i tijelu su čest problem koji je vrlo frustrirajuć za žene, a u posljednje vrijeme i za muškarce. Sama depilacija je prilično bolna i osim toga postoji i period čekanja da dlačice dovoljno izrastu kako bi se mogle ukloniti. Neželjene posledice, crvenilo, opekotine, urasle dlake su tek tema za sebe.

Druga, podjednako naporna metoda je dobri stari brijač i njegova svakodnevna upotreba sa opet velikim rizikom od iritacije kože i uraslih dlaka.

Zbog svih tih muka, danas se mnogi okreću naprednoj laserskoj tehnologiji za rješavanje ovog problema: laserskoj epilaciji. Mada, iskustva kažu da u zavisnosti od kvaliteta lasera zavisi i kvalitet usluge, odnosno krajnji rezultat.

Da li je trajna laserska epilacija dobra investicija odnosno: Šta je laserska epilacija i koliko je tretmana potrebno za postizanje rezultata, kako izgleda procedura, da li je tretman bolan i, najvažnije: da li lasersku epilaciju može sebi priuštiti i žena sa prosječnim primanjima?  Izbor lasera za epilaciju 

Prilikom odabira laserskog centra, birajte aparate koji trajno otklanjaju dlake i svakako izbjegnite aparate koji samo privremeno “uspavljuju dlake”. Laserskom epilacijom se, naime, bave mnogi kozmetički saloni i aparati kojima se korsite su različitog kvaliteta.

Postoje IPL aparati i postoje laseri, birajte laser ukoliko želite da se zaista riješite dlačica. Budite oprezni i nemojte dozvoliti da vas ponese niska cijena usluge, već se raspitajte o aparatu kojim se tretman izvodi.

Najbolji su diodni laseri koji prepoznaju i svijetle i tamne dlačice i pružaju dugotrajne rezultate nakon daleko manjeg broja tretmana.

Pravo vrijeme za početak

Idealno bi bilo započeti tretmane dok koža nije još osunčana. Ukoliko idete na odmor, a već ste započeli tretmane epilacije, može se napraviti pauza i nastaviti sa epilacijom nedjelju ili dvije dana nakon sunčanja. Npr, ako idete na ljetovanje u julu, taj mjesec ne radite tretman, ali već u augustu možete nastaviti bez problema.

Koliko tretmana je potrebno

Velika prednost diodnog lasera je činjenica da su dlake trajno uklonjene poslije prosječno 4 do 6 tretmana, dok će dlačice na licu zahtijevati koji tretman više.


quote
<p>Kao pripremu za tretman neophodno je regiju koju planirate tretirati laserom ne depilirate voskom i ne čupate iz korijena minimalno 4 sedmice prije tretmana .&nbsp;<span style="background-color: initial;">Pobornici prirodnog izgleda žena pokušali su u više medijskih kapmanja proteklih godina vratiti pripadnice ljepšeg spola na „pravi“ put. Dlačice su ok, i tu su sa razlogom, ali kampanja nije uspjela.&nbsp;</span></p><p><br></p>

Na regijama kao što su potkoljenice i pazuho, nerijetko dlačice nestaju i nakon samo 3 tretmana. Prve rezultate u vidu značajno prorijeđenih dlačica vide se i dvije nedjelje poslije prvog tretmana.

Folikuli dlaka koje se nalaze u aktivnoj (anagenoj) fazi rasta predstavljaju najbolji materijal za lasersku epilaciju. Da bi se folikul dlake uništio osim što mora biti u anagenoj fazi potrebno je da laser ima dovoljnu količinu energije i odgovarajuću talasnu dužinu.

Koliko vremenski traje tretman

Tretman je bezbolan i ne zahtijeva mnogo vremena, npr. laserska epilacija oba pazuha traje svega 5 minuta, dlačica sa cijelih nogu manje od 45 minuta, dlačica sa cijelog tijela za manje od 2 sata.

 Pripreme za tretman

Kao pripremu za tretman neophodno je regiju koju planirate tretirati laserom ne depilirate voskom i ne čupate iz korijena minimalno 4 nedjelje prije tretmana, dlačice za to vrijeme možete ukloniti brijačem, kremom za depilaciju ili skratiti makazicama (npr.nausnice).

Također je poželjno, radi što boljih rezultata, da na tretman ne dolazite sa izrazito preplanulom kožom.

Razmak između tretmana je 4 do 8 sedmica, zavisno od regije koja se tretira. vidi se već nakon prvog tretmana sa diodnim laserom. Na prvom tretmanu se otklanja i do 40 procenata dlačica.

Rezultati mogu izostati u slučaju neredovnih dolazaka na tretmane, ukoliko dođe do depilacije voskom između tretmana, usljed hormonskog disbalansa i slično.

 Važna preporuka

Prije tretmana bilo bi vrlo korisno obaviti pregled ko dermatologa. On će utvrditi kakav je kvalite kože i odrediti tip dlake. Ukoliko liječnik odredi da su dlaka i koža pogodne za tretiranje, može se početi sa tretmanima i rezultati neće izostati.

Faktor – cijena?

Ranije je ova vrsta depilacije bila jedna od skupljih investicija u ljepotu, a efekat nije bio zadovoljavajući. Međutim, danas su cijene niže pa ako ih uporedimo sa cijenama depilacije u kozmetičkim salonima ili svakodnevnim izbrijavanjem laserska epilacije u konačnici nije puno skuplja, a problem rješava dugoročno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.