SAVJETI

Kako odabrati savršene naočale

Sigurno ste imali problem s nalaženjem pravih i odgovarajućih okvira koji vam dobro pristaju

Odaberite oblik koji vam najbolje odgovara. Ilustracija

Zdravlje u kući

10.9.2019

Ako nosite naočale za vid, sigurno ste imali problem s nalaženjem pravih i odgovarajućih okvira koji vam dobro pristaju. Pomoću oblika lica možete odrediti koji oblik vam najbolje odgovara. 


Dodati oštrinu

1. Ako imate okruglo lice - Ovaj oblik lica je širok koliko i dugačak, a najširi je kod ušiju. Ako imate zaobljeno lice, pravougaoni oblik naočala je za vas. On će dodati oštrinu, istaknuti jagodice i općenito će vaše lice izgledati konturirano.  

2. Ako imate lice u obliku srca - Ovaj oblik je često zvan najboljim oblikom za žene, jer ovaj oblik uključuje užu bradu koja se širi duž jagodica do punijeg čela. Zato stručnjaci preporučuju da naočale uvijek budu klasične i jednostavne. Najbolji okvir za ovaj oblik je onaj s malo zaobljenim ili okruglim linijama.

3. Ako imate ovalno lice - Ljudi s licem u ovalnom obliku imaju sreće što se tiče odabira odgovarajućeg okvira naočala zbog ravnoteže između čela, obraza i brade. Zato mogu bez problema odabrati i velike okvire. Širina i razmjera naočala lijepo će uravnotežiti dužinu simetričnog oblika lica.

Odvlače pažnju

4. Ako imate izraženu čeljusnu liniju - Avijator ili drugi lagano zakrivljeni oblici naočala smanjuju naglašenost čeljusti, stvarajući ravnotežu i odvlačeći pažnju s čeljusti. Ako želite naglasiti svoju donju polovinu lica, onda nosite one u obliku pravougaonika. 

Veliko čelo

Oni koji imaju dosta naglašena čela, u tom slučaju rješenje su veliki okviri. Da biste zakamuflirali veliko čelo i skrenuli pažnju na neku drugu karakteristiku ili detalj na vašem licu, onda uzmite prevelike naočale jer će one naglasiti vaše područje oko očiju i postati dominantan element na vašem licu umjesto čela. 


Malo lice

Za malo lice je najteže odabrati okvir jer čak i naočale normalne veličine mogu nadvladati karakteristike vašeg lica. No, pokušajte s naočalama s bez okvira ili one okruglog oblika. 


Oštre crte

Većina modela ima izražene crte lica, što ih čini izrazito fotogeničnima na određenoj rasvjeti i u raznim pozama. Međutim, te iste istaknute crte lica se mogu različito odraziti u stvarnom životu. Ako imate takav oblik lica, onda je na vama da odaberete šta na vašem licu želite istaknuti. Možete odabrati naočale s metalik okvirima ili uzeti one s minimalno oblim okvirom da biste unijeli mekoću na vaše oštre crte lica. Nemojte nikako ići s previše zakrivljenim okvirima jer će narušiti sklad i stvoriti neravnotežu na licu. 


Ako imate četvrtasto lice

Uz linije koje su već definirane, istaknute i često vrlo simetrične, određeni okviri mogu samo produbiti oštrinu lica umjesto da ga omekšaju. Prvi odabir su ipak pravougaone naočale s tamnim okvirom koje će naglasiti uglove vašeg lica i stvoriti sklad. No, da biste ublažili neke uglove, možete uzeti blago zakrivljene rubove, što će pridonijeti ženstvenosti. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.