ZDRAVA HRANA

Indijski orah - grickalica puna hranjivih sastojaka

Indijski orah blagotvorno utječe na dijabetes, odličan je izvor antioksidansa te sadrži fosfor i cink

Sadrži manje masnoće nego ostali orašasti plodovi. Ilustracija

Zdravlje u kući

15.9.2019

Indijski orah (Anacardium occidentale) je zimzeleno drvo visine do najviše 12 metara, porijeklom iz Brazila, a zbog svog ukusnog ploda danas se uzgaja u mnogim tropskim područjima svijeta. 

To zapravo i nije orašasto voće već sjemenka cashew jabuke – ploda indijskog oraha. Popularni naziv »indijski« sjemenke su dobile zbog toga što je Indija danas njihov najveći proizvođač.


Za dijabetičare i za mršavljenje

Sjemenka ima oblik bubrega i uglavnom se uzgaja u zemljama poput Indije, Kenije i Tanzanije. Vrlo je hranjiva i prepuna proteina i esencijalnih minerala, uključujući kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i cink. 

Sadrži manje masnoće nego ostali orašasti plodovi. Dvije trećine masnoća u indijskom orahu su nezasićene masne kiseline, a 75 posto tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca.

Blagotvorno utječe i na dijabetes pomažući sniziti nivo triglicerida i štiti od daljnjih komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera i holesterola. Redovno konzumiranje indijskih oraha znatno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Odličan je izvor antioksidansa te sadrži fosfor koji je nužan za zdravi razvoj zuba i kostiju. Često se preporučuje uzimanje indijskog oraha kao dio zdrave prehrane za mršavljenje.

Indijski orasi ne sadrže holesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umjereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete pruža nam osjećaj sitosti i zadovoljstva.


I gastro užitak

Sadrži i cink koji igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema protiv mikrobnih infekcija, sintezi proteina i zacjeljivanju rana. Četvrtina šalice ovog oraha zadovoljava 98 posto preporučene dnevne potrebe za bakrom koji je važan za proizvodnju melanina. 

U indijskom orahu možete uživati nakon što se ispeče ili dok je svjež, sa soli ili bez nje. Koristi se kao dodatak vegetarijanskim i nevegetarijanskim delicijama, kolačićima, keksima, sladoledima i salatama.

Možete napraviti i maslac ako indijski orah izmiksate dok ne postane kremast, pa ga možete koristiti kao namaz na kruhu, krekere ili kao sastojak koji daje gustoću juhi. Pri kuhanju jela indijski orah dodajte pred sam kraj kuhanja jer bi u suprotnom mogao previše omekšati.

Ko ga treba izbjegavati

Osobama koje pate od gastritisa, kolitisa, sindroma iritiranih crijeva, svima koji su imali operacije na probavnom traktu, onima koji piju antibiotike, preporučuje se izbjegavanje ove vrste oraha u prehrani. 

Nije za djecu i starije

Ž4 = 

Indijski orah ne bi trebalo davati mlađoj djeci (15 godina), niti starijim osobama (više od 65 godina). Osjetljivi ljudi mogu, uslijed konzumacije, imati neželjene nuspojave kao što su mučnina, povraćanje i hipotenzija. Ako se jave ovakvi problemi, preporučuje se obavezan odlazak liječniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.