ORDINACIJA

Vi pitate - ljekar odgovara: Prvo pregled pa operacija

Kod vašeg dječaka je neka fizička prepreka zaustavila spuštanje testisa

Vašu djevojčicu treba pregledati dječiji ili opći hirurg. Ilustracija

Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

20.12.2019

Imam dječaka od pet mjeseci. Na pregledu kod pedijatra rečeno mi je da se kod dječaka lijevi testis nije spustilo u mošnje. Šta dalje da radim?

- Kod vašeg dječaka je neka fizička prepreka zaustavila spuštanje testisa. Dječaka treba pregledati dječiji hirurg ili urolog te, ako se potvrdi taj nalaz, dječak se mora operirati da bi mu se spustio taj testis u skrotalnu kesu. Optimalno vrijeme operativnog zahvata je oko godinu starosti dječaka, a ako ljekar ne očekuje spontani descensus, zahvat se može izvesti i sa šest mjeseci. Ako je testis smješten u preponi ili abdominalnoj šupljini, gdje je temperatura za 1 do 1,5 stepeni viša nego u skrotalnoj kesi, dolazi do propadanja testisa.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Moja djevojčica, koja ima osam mjeseci, u predjelu pupka ima bruh, rekla mi je doktorica na pregledu. Bruh je veličine manjeg oraha, a pri plaču i kašlju se povećava. Šta da radim?

- Vašu djevojčicu treba pregledati dječiji ili opći hirurg, koji će procijeniti stanje, hoće li se bruh spontano povući, što je najčešće slučaj do pete ili najdalje do sedme godine života. Ako je promjer otvora bruha u trbušnom zidu veći od dva i više centimetara, bruh treba operativno završiti, jer se spontano neće povući. Postoji jedna komplikacija, na koju će vas upozoriti hirurg, da može doći do uklještenja vijuga crijeva u bruhu. To stanje treba se hitno operativno zbrinuti da bi se spriječile komplikacije (ileus, difuzni peritonitis i dr.).

U narednom broju na pitanja odgovara prof. dr. Jasmin Čaluk, specijalista kardiolog. Pitanja šaljite na e-mail [email protected].

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.