KORISNO

Vitamin K - šta trebate znati o ovom vitaminu?

Većinu vitamina K kojeg dobivamo putem prehrane koristimo za pravilno zgrušavanje krvi. Ali, to nije dovoljno da bismo se zaštitili od nekih zdravstvenih problema

Vitamin K je topiv u masti. Ilustarcija

Zdravlje u kući

8.2.2020

Vitamin K je topiv u masti i najpoznatiji je po tome što potiče zgrušavanje krvi. Ali, vitamin K je neophodan za izgradnju jakih kostiju, prevenciju srčanih bolesti i neizostavan je za niz tjelesnih procesa. U stvari, vitamin K se ponekad naziva „zaboravljeni vitamin“ jer mu se ne pridaje zaslužena važnost.  Istraživanja su pokazala da je vitamin K važan u održavanju adekvatnog nivo vitamina D i ako vam jedan od ova dva vitamina nedostaje, niti jedan neće raditi kako treba. Vjerovatno ste već čuli da je vitamin D ključan za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma. 

Prema posljednjem velikom istraživanju, gotovo svi nemamo adekvatnu količinu vitamina K u tijelu. Većinu vitamina K kojeg dobivamo putem prehrane koristimo za pravilno zgrušavanje krvi. No, to nije dovoljno da bismo se zaštitili od nekih zdravstvenih problema.

Donosimo vam 10 razloga zbog kojeg biste trebali unositi adekvatnu količinu vitamina K. Kada ne unosimo adekvatnu količinu vitamina K, može doći do:

1. Kalcifikacije arterija.

2. Kardiovaskularnih bolesti i proširenih vena,.

3. Osteoporoze.

4. Raka prostate.

5. Raka pluća,.

6. Raka jetre i leukemije,.

7. Problema sa zdravljem mozga.

8. Demencije.

9. Propadanja zuba,.

10. Infekcija kao što je pneumonija.

- Vitamin K1 - Pronalazimo ga u namirnicama biljnog porijekla, naročito u zelenom povrću. Vitamin K1 odlazi direktno u jetru i pomaže u održavanju zdravog zgrušavanja krvi.

- Vitamin K2 - Proizvode ga bakterije u probavnom sistemu. Vitamin K2, osim u jetru, odlazi direktno u stjenke krvnih žila, kosti i ostala tkiva.

- Vitamin K3 - To je sintetički oblik vitamina K kojeg stručnjaci ne preporučuju. Važno je znati da davanje sintetskog vitamina K3 može biti toksično za bebe.

Većina stručnjaka preporučuje uzimanje vitamina K koji je prirodan i nije toksičan. Vitamin K2, koji se proizvodi u tijelu i kojeg sadrže fermentirani proizvodi, najmoćniji je oblik vitamina K.

Povećajte unos vitamina K2 tako da povećate unos fermentirane hrane. Najbolji izvor vitamina K2 je natto, oblik fermentirane soje.  Vitamin K2 pomaže u prevenciji otvrdnuća arterija, što je faktor rizika za nastanak koronarne bolesti i zatajenja srca. Istraživanja su pokazala da vitamin K2 može spriječiti nakupljanje kalcija unutar arterija i ostalog tjelesnog tkiva, gdje može uzrokovati štetu.  Posljednje istraživanje je pokazalo da vitamin K2, zajedno s vitaminom D, može pomoći u prevenciji kalcifikacije koronarnih arterija, čime se smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. 

Najbolje što možete učiniti za svoje kosti jest konzumirati prehranu bogatu svježim i cjelovitim namirnicama kako biste unijeli što više minerala koji su vašem tijelu potrebni.

Vitamin K je jedan od najvažnijih nutritivnih elemenata kada je u pitanju održavanje zdravlja kostiju. Djeluje kao ljepilo koje spaja kalcij i ostale važne minerale unutar koštanog tkiva.

Provedeno je nekoliko istraživanja koja su dala zapanjujuće rezultate:

1. Japanski naučnici su ustanovili da vitamin K2 može u potpunosti poništiti gubitak i u nekim slučajevima čak povećati postotak koštanog tkiva kod osoba koje pate od osteoporoze.

2. Japanski naučnici su ustanovili da suplementi vitamina K2 smanjuju rizik od nastanka frakture pršljnova za 60 procenata i rizik od nastanka frakture kuka za 80 procenata.

3. Naučnici iz Holandije su ustanovili da je vitamin K2 čak 3 puta djelotvorniji od vitamina K1, barem kada je u pitanju podizanje nivoa osteokalcina koji kontrolira izgradnju i razvoj kostiju.  Zdravlje kostiju ne ovisi samo o kalciju. Kosti su sačinjeni od više minerala. Ako se fokusirate samo na kalcij, velika je vjerovatnost da će vaše kosti oslabiti i povećat će se rizik od osteoporoze.  Vaše tijelo će bolje iskoristiti kalcij ako ga unesete putem namirnica biljnog porijekla. Dobri izvori kalcija su obrano mlijeko, zeleno lisnato povrće, neke vrste citrusnog voća,rogač i pšenica. 

Brojna istraživanja su pokazala da su vitamini K1 i K2 učinkoviti u borbi protiv raka. Jedno istraživanje je pokazalo da vitamin K2 može usporiti rast stanica raka pluća, s prethodna istraživanja su pokazala da može biti učinkovit u liječenju leukemije. U jednom istraživanju njemačkih znanstvenika pokazalo se da vitamin K2 može pomoći u prevenciji raka prostate.

Vitamin K se također pokazao učinkovitim za liječenje Hodgkinova limfoma, raka debelog crijeva,raka želuca, dušnika i usne šupljine.

Vitamin K je topiv u masti što je jako važno jer je mast neophodna za razgradnju ovog vitamina. Upravo zbog toga je nužno unositi adekvatnu količinu masti kako bi tijelo moglo apsorbirati vitamin K.

Fermentirana hrana ima najviše vitamina K i nudi nekoliko miligrama vitamina K2 na svakodnevnoj bazi. Možemo ga pronaći i u zelenom lisnatom povrću, ali u manjoj količini.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.