KORISNO

Pozitivano djelovanje čaja na mozak

Istraživanje singapurskih i britanskih naučnika sugerira kako pijenje čaja pozitivno utječe na strukturu mozga

Čaj djeluje pozitivno na mozak. Ilustracija

Zdravlje u kući

28.2.2020

Istraživanje singapurskih i britanskih naučnika sugerira kako pijenje čaja pozitivno utječe na strukturu mozga te smanjuje izglede za kognitivni pad u starijoj životnoj dobi. Za potrebe studije 36 ispitanika dobrog zdravstvenog stanja praćeno je od 45. do 60. godine života. 

Koristeći se snimkama uređaja za magnetsku rezonancu i neuropsihološkim testovima, istraživači su tokom promatranog razdoblja pratili kognitivnu funkciju i promjene u strukturi mozga sudionika istraživanja.

Kako piše stručni časopis Aging, najbolje rezultate imali su ispitanici koji su čaj pili najmanje 4 puta sedmično tokom više godina. Kod osoba najsklonijih konzumaciji čaja rizik za kognitivni pad bio je oko 50 posto manji nego kod osoba koje uopće nisu pile čaj.

Nalazi kanadskih naučnika s McMaster University sugeriraju kako bi maksimalno 35 posto dnevno unesenih kalorija trebalo biti porijeklom iz masti, a 50 posto iz ugljikohidrata. U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 135000 ispitanika iz 18 zemalja.  Pokazalo se kako povećanjem udjela kalorija porijeklom iz ugljikohidrata na više od 50 procenata proporcionalno raste rizik za srčani i moždani udar te smrt. Dodatno povećanje rizika zabilježeno je kod ispitanika čiji su ugljikohidrati bili porijeklom iz šećera i prerađenih žitarica. 

Kod masti se ključnim pokazalo izbjegavanje unosa zasićenih masti te što češći unos polinezasićenih masti iz ribe i orašastih plodova.

Američki naučnici otkrili su da svakodnevno konzumiranje luka i bijelog luka može značajno smanjiti rizik od razvoja raka dojke. Ovo istraživanje također ističe važnost konzumiranja namirnica biljnog porijekla u borbi protiv raka i to posebno raka dojke.  Žene koje su jele luk i bijeli luk više od jednom dnevno, imale su 67 posto manji rizik od razvoja raka dojke u usporedbi s ženama koje ih nikad nisu jele.  

Rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju da konzumacija luka i bijelog luka ima zaštitna svojstva protiv raka dojke, ističu naučnici.

Od ranije je poznato da organosulfarni spojevi u bijelom luku pokazuju zaštitne učinke protiv raka jednjaka, raka želuca, raka debelog crijeva i raka pluća.
Neplodnost nosi i rizik za rak prostate


Muškarcima liječenima zbog neplodnosti kasnije prijeti veći rizik za rak prostate, utvrđeno je u istraživanju koje je objavio British Medical Journal.

Švedski naučnici sa univerziteta u Lundu su se koristili podacima prikupljenima na uzorku od 1,2 miliona trudnoća u razdoblju od 20 godina.

Povećanje rizika za rak prostate kod muškaraca koji su patili od neplodnosti je iznosilo oko 50 procenata. Kod ovih ispitanika zabilježeno je i povećanje rizika obolijevanja od raka prostate prije 55. godine života.


Psihički bolesnici imaju veći rizik za srčani udar. Ilustracija

Depresija, anksioznost, psihoze ili bipolarni poremećaj u istraživanju provedenom u SAD povezani su s većim rizikom za smrt od srčanog ili moždanog udara. Najveće povećanje rizika bilježi se kod osoba s najtežim stanjima, primjerice shizofrenijom, pokazuju podaci prikupljeni od oko 1,6 miliona ispitanika starijih od 45 godina. 

Istraživači s Uniformed Services University vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti posljedicama stresa. Dobiveni nalazi se ne odnose na posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Uočeni rizik bio je prisutan bez obzira na faktore poput dobi, visine krvnog pritiska ili koncentracije holesterola u krvi.

U istraživanju provedenom na University of Hawaii utvrđeno je kako osobe koje su na radnom mjestu bile izložene pesticidima imaju veći rizik za moždani udar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.