EDUCIRAJTE SE

Šta je „tihi karcinom“ i kojih sedam vrsta tumora spada u tu grupu

„Tihi karcinomi“ ne pokazuju primjetne rane znake bolesti ili im se simptomi preklapaju s drugim, manje ozbiljnim bolestima

Budite na oprezu. Printscreen

M. Z.

10.2.2023

''Tihi karcinom'' je termin koji se često koristi za opisivanje tumora koji ili ne pokazuju nikakve primetne rane znake bolesti ili onih čiji simptomi u početku mogu da budu blagi i da se preklapaju s drugim, manje teškim stanjima. Ta situacija može da dovede do toga da pojedinci ne zatraže pomoć dovoljno brzo. Zbog nepostojanja ranih simptoma često se otkrivaju samo u uznapredovalom stadiju ili slučajno, kada se rade analize i pregledi zbog nekih drugih, nepovezanih zdravstvenih problema.

Koji tumori spadaju u grupu „tihi karcinom“

U grupu „tihi karcinom“ svrstavaju se sljedeći tumori:

- rak crijeva

- rak grlića maternice

- karcinom jetre

- rak pluća

- tumor jajnika

- rak prostate i

- karcinoma pankreasa.

Onkolog dr. Ahmed el-Modir iz bolnice ''Spire Little Aston Hospital'' podijelio je i faktore rizika za svih sedam karcinoma:

- Uobičajeni simptomi su uporni bolovi u stomaku, nadimanje, grčevi i promjene u navikama crijeva (konstipacija, dijareja ili tanja stolica). Također, moguća je pojava krvi u stolici, često pražnjenje crijeva i nenamjeran gubitak težine.

Najveći faktor rizika za rak crijeva je starost jer 9 od 10 slučajeva otkriva se kod starijih od 60 godina. Rizik je također povećan ako je blizak član porodice (roditelj, brat ili sestru) imao rak crijeva prije 50. godine. Faktori načina života također mogu da povećaju rizik, uključujući pušenje, obilnu konzumaciju alkohola, sjedeći način života, prekomjerna težina, kao i ishrana s malo vlakana, voća i povrća, a bogata prerađenim ili crvenim mesom.

Rizici i simptomi koji ukazuju na razvoj sedam „tihih karcinoma“

Karcinomi koji ne pokazuju primjetne rane znake bolesti ili čiji simptomi u početku mogu da budu blagi i da se preklapaju sa drugim, manje teškim zdravstvenim problemima, teže se i liječe, jer „tihi karcinom“ se često otkriva u fazi kada je liječenje otežano ili nemoguće.

Rak grlića maternice

Rak grlića maternice razvija se na ulazu u matericu, na cerviksu. Skoro svi slučajevi su uzrokovani seksualno prenosivom infekcijom izazvanom humanim papiloma virusom (HPV), podsjeća dr. El-Modir. Zbog toga je važno da žene od 25. godine ili ranije počnu da idu na redovne skrininig preglede grlića maternice radi testiranja na HPV infekciju. Također, HPV vakcina smanjuje rizik od ovog tumora. Uobičajeni simptomi su:

vaginalno krvarenje između menstruacija, tokom ili poslije seksa i poslije menopauze

obilnije menstruacije

promjene u vaginalnom sekretu

bol tokom intimnih odnosa

bol u donjem dijelu leđa, donjem dijelu stomaka i karličnom predjelu.

Rak grlića maternice češći je kod žena mlađih od 45 godina i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom, naprimjer, zbog HIV virusa. Rizik od raka grlića maternice veći je ako je žena rodila djecu prije 17. godine, imala više porođaja, nije vakcinisana protiv HPV virusa ili je ranije imala rak mokraćne bešike, bubrega, vagine ili vulve.

Karcinom jetre

Rak jetre može da utječe na bilo koji dio organa, koji se nalazi iznad stomaka, na desnoj strani tijela.

– Mnogi simptomi raka jetre odnose se na probleme s varenjem, kao što su mučnina, povraćanje, bljeđa stolica, tamniji urin i osjećaj sitosti nakon samo male količine hrane. Moguće je da se javi kvržica na gornjoj desnoj strani stomaka, osjetiti bol u ovoj oblasti i osjetiti otok abdomena, koji nije uzrokovan jelom. Drugi simptomi su žuta koža, žute bionjače, bol u desnom ramenu, nenamjerni gubitak težine, gubitak apetita, umor, temperatura i iscrpljenost.

Stručnjaci navode da je rizik od raka jetre veći kod muškaraca, ako je blizak rođak imao tumor jetre ili ako je osoba starija od 60 godina. Rizik je također povećan ako čovjek ima dijabetes, kamen u žuči, hepatitis, HIV, cirozu jetre ili je zaražen metiljem (parazitski crvi).

Rak pluća

Rak pluća je vodeći uzrok smrti i uglavnom se javlja kod osoba starijih od 40 godina. Simptomi su uporan kašalj, nedostatak daha pri obavljanju aktivnosti koje obično ne zahtijevaju naprezanje, iskašljavanje krvi, umor, gubitak apetita, bol u grudima ili ramenima, ponovljene ili uporne infekcije grudnog koša i nenamjeran gubitak težine.

- Sedam od 10 slučajeva raka pluća uzrokovano je pušenjem. Hronična opstruktivna bolest pluća, koja je češća među pušačima, također je glavni faktor rizika. Drugi faktori rizika za karcinom pluća uključuju često udisanje isparenja dizela i drugih toksičnih hemikalija, kao što su arsen, azbest, dim od sagorijevanja uglja i silicij dioksid. Izloženost visokim nivoima plina radona, koji se nalazi u prirodi, ali može biti koncentriran u zgradama, također povećava rizik od razvoja raka pluća – objašnjava dr. El-Modir.

Karcinom jajnika

– Mnogi simptomi raka jajnika preklapaju se sa simptomima menstruacije, zbog čega je važno koliko često se oni javljaju. Uobičajeni simptomi su nadimanje stomaka, bol u leđima, umor i uporni bol ili osjetljivost u predjelu karlice. Među ostalim simptomima su zatvor, dijareja, gubitak apetita, osjećaj sitosti nakon samo malo pojedene hrane, nenamjerni gubitak težine, iznenadni nagon za mokrenjem i češće mokrenje – ističe dr. El-Modir i podsjeća da su najugroženije žene starije od 45 godina, kao i žene koje imaju dijabetes ili endometriozu, žene koje nose neispravne BRCA1 i BRCA2 gene i one čije su bliske rođake (majka ili sestra) imale rak jajnika. Pušenje i prekomjerna težina također povećavaju rizik, kao i uzimanje terapije zamjene hormona (HRT) za liječenje menopauze.

Rak pankreasa

Rak pankreasa može da utječe na bilo koji dio pankreasa, koji se nalazi iza stomaka, gdje se rebra spajaju na dnu grudne kosti. Mnogi simptomi raka pankreasa odnose se na varenje, kao što su nadimanje, promjene u stolici, zatvor, dijareja, mučnina i povraćanje. Takođe,r može da se osjeti bol u leđima i u gornjem dijelu stomaka, koji se umiruje kada se tijelo nagne naprijed i pogoršava kada čovjek leži ili jede. Drugi simptomi su požutjela koža, žute bionjače, nenamjerni gubitak težine, gubitak apetita, temperatura i umor.

– Rizik od raka pankreasa je veći ako čovjek puši, dosta pije, ima višak kilograma ili je stariji od 75 godina. Povećan rizik i ako je bliski rođak (roditelj ili brat) imao rak pankreasa ili ako neko nosi neispravan BRCA2 gen. I određena medicinska stanja također povećavaju rizik – hronični (dugotrajni) pankreatitis, dijabetes, kamen u žuči i metabolički sindrom – navodi dr. El-Modir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.