NA PRAGU REVOLUCIJE

Vakcina bi mogla spriječiti rak pankreasa, a evo i kako

To su fantastične i neočekivane novosti, kazao je Halama

Pomoć u liječenju. Facebook

Z. K.

5.6.2023

Rak pankreasa je jedna od najsmrtonosnijih vrsta tumora. Možda bi iRNK vakcina mogla spriječiti njegov povratak poslije operacije. O čemu se tačno radi? Dijagnoza rak pankreasa znači smrt za devet od deset ljudi. Već skoro 60 godina se u toj statistici ništa nije promijenilo.

Obavljen tretman

Efikasne mogućnosti liječenja praktično ne postoje i zato je svaki napredak u liječenju raka pankreasa revolucionaran, a ta revolucija se upravo događa. Stručnjaci u SAD su vakcinisali 16 ljudi oboljelih od raka gušterače iRNK vakcinom tipa BNT122, koja je prilagođena svakom pacijentu ponaosob. Tretman je obavljen poslije odstranjivanja tumora.

Do kraja faze posmatranja koja je potrajala godinu i po poslije vakcinisanja polovina pacijenata nije razvila nove tumore. To je uspjeh s obzirom na činjenicu da se radi o vrsti raka koji se obično “vrati” samo nekoliko mjeseci nakon operacije.

- To su fantastične i neočekivane novosti - kazao je Nils Halama (Niels), imunolog pri Njemačkom centru za istraživanje raka u Hajdelbergu.

Potrebno još podataka

Tomas Zojferlajn (Thomas Seufferlein), gastroenterolog iz Ulma, smatra da se radi o ključnom proboju u borbi protiv te vrste raka, i to uz pomoć jedne sasvim nove metode. A njegov kolega dodaje kako je riječ o ogromnom koraku u borbi protiv raka gušterače.

Istovremeno se svi naučnici slažu oko toga da još nema razloga za euforiju. Naglašavaju kako je potrebno još više podataka. Jer u ovom trenutku i dalje postoji puno više pitanja nego odgovora. Studija sa 16 pacijenata, koja je objavljena u magazinu ''Journal Nature'', relativno je mala. Ona nudi samo prve nagovještaje mogućeg uspješnog korištenja iRNK tehnologije za ovu specifičnu vrstu raka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.