VAŽNO

Najzdraviji začini na svijetu

Čaj od žalfije je odličan za mentalno zdravlje

Reguliraju holesterol, ~uvaju srce. Organicfacts

Z. K.

13.7.2023

Priroda uvijek nudi bogat arsenal biljnih preparata koji su odlični saveznici kada je u pitanju poboljšanje zdravlja. Ovi začini su među najzdravijim na svijetu.

Cimet 

Ovaj začin štiti od infekcija urinarnog trakta, smanjuje trigliceride, LDL (loš holesterol) i ukupni holesterol.

Bosiljak 

Može se koristiti za infekcije kože i ujede insekata. Bosiljak je bogat vitaminom A, vitaminom C, fosforom i kalcijem. Također je izvor željeza, magnezija i kalija. Vjeruje se da pomaže vidu i kardiovaskularnom sistemu i olakšava probavne probleme.

Aleva paprika 

Biljka, bogata vitaminima A i C, jedna je od najzdravijih i najpopularnijih paprika na svijetu. Zagrijava cijelo tijelo, stimulira cirkulaciju, snižava holesterol i ublažava menstrualne grčeve kada se konzumira. Može se koristiti u oblogama i kremama i kao sredstvo protiv bolova.

Karanfilčić 

Ovaj divni jesenji začin je moćan protiv gljivica i mikroba, što ga čini jasnim izborom za unapređenje zdravlja probave. Možete ga koristiti i za bolove desni ili kao kupku za stopala protiv gljivičnih infekcija.

Peršun 

Pored domaćih supa, peršun može biti odličan dodatak vašem zelenom soku. Bogat je hranljivim materijama i ima antiinflamatorno dejstvo. Osim toga, odličan je diuretik i pomaže kod grčeva i lošeg varenja. Kada se koristi lokalno, peršun ublažava svrab. 

Peršun također pojačava cirkulaciju, regulira krvni pritisak, ublažava tegobe s bešikom i mokraćnim putevima, poboljšava krvnu sliku, otklanja temperaturu i upale očiju, ljekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava iritaciju nakon ujeda insekata.

Žalfija 

Veoma je korisna u liječenju akni, infekcija desni i grla, bolova u grudima i masne kose. Čaj od žalfije je odličan za mentalno zdravlje i koristi se generacijama kao prirodni saveznik u ublažavanju depresije i anksioznosti.

Majčina dušica 

Ima antibakterijski efekt u slučajevima, naprimjer, gingivitisa, afte ili cistitisa. Olakšava lučenje sluzi kod kašlja, može poboljšati slab apetit i odličan je saveznik kod crijevnih tegoba i grčeva u stomaku.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.