ISTRAŽIVANJA

Lijek za Alzheimer prošao početnu fazu testiranja

”Acumen” je rekao da studija sugerira da se lijek može davati kao mjesečna intravenozna infuzija

ACI193 dobro se tolerira na ljudima. Forbes

Z. K.

17.7.2023

Eksperimentalni lijek za Alzheimerovu bolest koji je razvio “Acumen Pharmaceuticals”, koji cilja na novi oblik toksičnog proteina beta amiloida u mozgu, prošao je rani test sigurnosti i napredovat će u veće ispitivanje, saopćila je kompanija.

Rastvorljiva verzija

Lijek, ACI193, dobro se tolerira u prvom ispitivanju na ljudima, saopćila je kompanija. Rezultati nasumične, placebom kontrolirane studije na 62 pacijenta s ranom Alzheimerovom bolešću predstavljeni su na Međunarodnoj konferenciji Alzheimerove asocijacije u Amsterdamu.

- “Acumenov” lijek cilja i vezuje se za amiloid beta oligimere, toksičnu, rastvorljivu verziju amiloidnog proteina koji formira moždane plakove povezane s bolešću koja krade pamćenje - rekao je glavni medicinski službenik “Acumena”.

Cilj je sličan onom kod nedavno odobrenog Lekembija, koji pogađa još jedan rastvorljiv, toksičan oblik proteina u mozgu. Lekembi je ranije ovog mjeseca dobio standardno američko odobrenje nakon što je pokazao da može da ukloni amiloidne plakove i uspori napredovanje Alzheimerove bolesti kod pacijenata u ranoj fazi.

Smanjenje plaka

U ispitivanju “Acumena”, 10,4 posto liječenih učesnika (pet osoba) razvilo je stanje oticanja mozga poznato kao ARIA-E povezano s tretmanima koji ciljaju amiloid. Od njih, samo jedan je imao simptome koji su se povukli nakon što je lijek prestao. Još 8,3 posto razvilo je krvarenje u mozgu povezano s liječenjem, poznato kao ARIA-H.

Ljudi koji su dobivali veće doze lijeka također su pokazali smanjenje amiloidnog plaka nakon šest do 12 sedmica, saopćeno je iz kompanije. “Acumen” je rekao da studija sugerira da se lijek može davati kao mjesečna intravenozna infuzija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.