SAVJETI

Preduhitrite neugodne infekcije kože: Peškire ne dijelite

Važno je da ih mijenjate barem jednom sedmično i da ih održavate čistima

Bakterije mogu živjeti na površini nekoliko sati. Team Towels

Z. K.

17.7.2023

Ako ovog ljeta dijelite peškire sa svojom porodicom, velike su šanse da dijelite više nego što ste očekivali. Vaš peškir za plažu možda izgleda čisto i bezopasno, ali on bi, zapravo, mogao biti izvor gljivica i bakterija. Bakterije mogu živjeti na površini nekoliko sati, dana ili čak mjeseci zbog sposobnosti materijala da zadrži vlagu.

Sušiti ih

Kako biste to preduprijedili, važno da mijenjate peškire bar jednom sedmično i da ih održavate čistima. Također bi trebalo da ih okačite da se osuše na otvorenom prostoru, a ne u gomili na podu, jer to omogućava razmnožavanje bakterija. I iznad svega, nemojte ih dijeliti ni s kim - bilo sa svojim partnerom ili nekim članom porodice.

Dermatolog dr. Firas Al-Niaimi rekao je da čitav kosmos bakterija živi na peškirima.

- Infekcije kože kao što su molluscum contagiosum, impetigo i virusne bradavice mogu se širiti zajedničkim korištenjem peškira - kazao je doktor.

Molluscum je virus boginja, koji dovodi do malih, podignutih kvrga koje se mogu pojaviti bilo gdje na koži. Obično je bezbolno, ali može da svrbi, posebno ako osoba ima problema s ekcemom.

- Tijelo obično samo očisti infekciju u roku od šest do devet mjeseci - ali ponekad može potrajati četiri godine da potpuno nestane - kaže dermatolog.

Prilično neprijatno

Impetigo je veoma zarazna bakterijska infekcija kože uzrokovana bakterijom stafilokok. Obično dovodi do blago otečenih crvenih, zelenih i žutih područja negdje na tijelu, često na licu. Oralni antibiotici uglavnom ga unište za sedam do deset dana, ali prije toga može biti prilično neprijatno.

A tu su i virusne bradavice, koje su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). Osjećaju se kao čvrste i grube akne, a obično se pojavljuju na dlanovima, zglobovima, koljenima i prstima. Većina bradavica ne treba da brinu i mogu se liječiti proizvodima bez recepta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.