OPREZ

Student podgrijao špagete stare pet dana, pojeo ih i umro: Jedna greška koštala ga života

Njegovo tijelo su otkrili roditelji koji su otišli da ga provjere kada se nije javio na telefon

Dugo stajale špagete. maminrucak.hr

M. Z.

15.9.2023

Student koji je pokušao da uštedi malo novca podgrijavajući špagete bolonjeze koje je ostavio sa strane pet dana ranije pronađen je mrtav deset sati nakon tog obroka, javlja "Mirror".

Žalio se na glavobolju

Dvadesetogodišnji Belgijanac, poznat kao AJ, ostavio je ostatke svoje večere na sobnoj temperaturi prije nego što ju je završio nekoliko dana kasnije i otišao da se bavi sportom s prijateljima. Vratio se pola sata kasnije i požalio se na glavobolju i bolove u stomaku prije nego što je počeo da povraća i dobio dijareju.

Umjesto da ode kod ljekara ili da diže uzbunu, otišao je pravo u krevet da odspava. Nažalost, sutradan su ga našli mrtvog roditelji koji su otišli da ga provjere kada se nije javio na telefon.

Nekroza jetre

Kasnije je otkriveno da je umro oko 4 sata ujutro, otprilike 10 sati nakon što je pojeo posljednji obrok. Autopsija je otkrila da je AJ umro od nekroze jetre i akutnog pankreatitisa.

Šokantan slučaj predstavljen je u časopisu "Journal of Clinical Microbiology". Jutjub ljekar, poznat kao dr. Bernard, kasnije je objavio video u kojem se govori o smrti.

Dr. Bernard, koji se predstavio kao licencirani ljekar sa sjedištem u SAD, iznio je slučaj u videosnimku. Rekao je:

-Mnogi ljudi jedu tjesteninu ili bilo koji drugi oblik rezanaca koji ostanu dan ili dva i dobro su. Pazite na hranu ostavljenu duže od nekoliko sati. Ako hrana miriše smiješno, uvijek je bolje baciti je nego žaliti.

U slučaju AJ-a, brisovi fekalija uzeti tokom obdukcije otkrili su prisustvo Bacillus cereus, dobro poznatog patogena koji se prenosi hranom i koji proizvodi toksine. Uzorci ostataka studenta poslanih u Nacionalnu referentnu laboratoriju za epidemije izazvane hranom (NRLFO) na analizu također su otkrili značajno prisustvo B. cereus. 

Hlađenje kvarljivih namirnica

Iako je B. cereus povezan uglavnom s trovanjem hranom, sve češće se navodi da je uzrok ozbiljnih i potencijalno fatalnih infekcija negastrointestinalnog trakta, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD.

Dr. Bernard je rekao da ozbiljnost bolesti koju je pretrpio AJ, koji je preminuo u oktobru 2008., nije "tipična", ali je i dalje važno prakticirati ispravne tehnike skladištenja hrane kako bi se izbjegli bilo kakvi incidenti. Preporučuje se hlađenje kvarljivih namirnica u roku od dva sata od pripreme. Svježu živinu, ribu i mljeveno meso treba jesti ili zamrznuti dva dana nakon kuhanja, a junetinu, teletinu, janjetinu u roku od tri do pet dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.