KORONARNA BOLEST

Ukoliko tokom ležanja i odmaranja čujete ovaj zvuk, može biti alarmantno: Ukazuje na bolest srca

Nije dobro čuti ovaj zvuk dok ste u stanju mirovanja

Obratite pažnju na simptome. Facebook

M. Z.

25.9.2023

Koronarna bolest nastaje kada je snabdijevanje krvlju vašeg srca otežano zbog nakupljanja masti u koronarnim arterijama, a koje snabdijevaju srce krvlju.

Čudna buka

Od vitalnog je značaja da se čuvate i vodite računa o prevenciji, stoga je stručnjak ukazao na zvuk koji može biti indikacija da imate to stanje. Doktor Majkl Miler, profesor kardiovaskularne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Merilend, rekao je da se bolest može manifestirati kroz "čudnu buku" koja se dešava kada idete na spavanje. Kaže da bi zvuk vašeg srca trebao biti nešto na šta trebate paziti.

Iako je ovo uobičajeno nakon bilo kog oblika vježbanja, može biti znak koronarne bolesti srca ako ga čujete dok se odmarate.

- Neki pacijenti s glasnim neispravnim ventilom mogu da čuju zvuk svog ventila noću kada pokušavaju zaspati - kaže doktor, kako piše "Mirror".

Odrediti uzrok

Dr. Miler predlaže da, ako čujete zvuk kada se opuštate, treba da razgovarate sa svojim ljekarom opće prakse. Postoji šansa da postoji još jedan razlog za to, kao što je nizak krvni pritisak, nizak nivo šećera u krvi, anemija, dehidracija ili bilo koji lijek koji uzimate. Važno je da ga provjerite da biste mogli da odredite uzrok. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.