NOVO ISTRAŽIVANJE

Fizička aktivnost samo vikendom ima isti učinak na srce kao redovna tjelovježba

Dobrobit nakon šest godina praćenja gotovo ista

Preporuka za fizičku aktivnost iznosi oko 150 minuta umjerene do žešće tjelesne aktivnosti sedmično. Facebook

E. Ag.

14.9.2023

Nedavno provedena studija pokazala je da redovna umjerena do žešća fizička aktivnost tokom sedmice slično djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema kao umjerena do žešća fizička aktivnost koncentrirana u sklopu jednog do dva dana - obično vikendom, piše Medical News Today.

I kod „vikend vježbača“ i kod onih koji su redovno vježbali tokom sedmice primijećen je manji rizik od srčanog udara, fibrilacije atrija, zatajenja srca i moždanog udara, pokazali su rezultati studije objavljeni u JAMA Trusted Source.

Fizička aktivnost je, bez sumnje, korisna za dobrobit kardiovaskularnog sistema, no s obzirom na današnji ubrzani način života, pojedincima je često teško redovno se baviti nekom aktivnošću tokom radne sedmice.

Treninzi vikendom u odnosu na vježbe tokom sedmice

Istraživači su podsjetili da preporuka za fizičku aktivnost iznosi oko 150 minuta umjerene do žešće tjelesne aktivnosti sedmično.

Željeli su ustanoviti ima li razlika u zdravstvenoj dobrobiti kod dviju grupa vježbača - osoba koje su umjerenu do žestoku fizičku aktivnost sažele u dva dana u sedmici (takozvani vikend vježbači) i onih koji su ravnomjernije rasporedili svoju fizičku aktivnost kroz sedmicu.

Da bi napravili precizno poređenje, u studiju su uključili i grupu vježbača čija je fizička aktivnost iznosila manje od 150 minuta sedmični. Ova grupa nije dosegla prag preporučene sedmične tjelovježbe i stoga se smatrala neaktivnom.

U studiji je učestvovalo gotovo 90.000 ljudi od prosječno 63 godine života.

Svi su učesnici sedam dana nosili akcelerometre na zapešćima da bi se evidentirao nivo njihove fizičke aktivnosti.

Istraživači su, na temelju nivoa aktivnosti, učesnike klasificirali kao vikend vježbače, one koji redovno vježbaju i one potpuno neaktivne

Grupu vikend vježbača činilo je oko 42 posto ispitanika, 24 posto ih je bilo u grupi koja redovno vježba, a 33,7 posto ih je ocijenjeno neaktivnima, prenosi Zimo.hr.

Naučnici su pri analizi podataka uzeli u obzir faktore poput životne dobi, stepena obrazovanja i pušenje.

Nakon šestogodišnjeg praćenja učesnika studije pokazalo se da je rizik za razvoj srčanog infarkta, u odnosu na fizički neaktivne osobe, bio za 35 posto manji kod svakodnevno aktivnih, a 27 posto manji kod vikend vježbača.

Rizik od razvoja fibrilacije atrija i zatajenja srca u objema grupama bio je isti - 20 do 27 posto manji.

Slični su rezultati otkriveni i kod osoba koje su sedmično prosječno vježbale oko 230 minuta.

Važna ukupna aktivnost, a ne njen raspored

Autor studije dr. Šan Kuršid (Shaan Khurshid) iz Demoulas centra za srčane aritmije u Općoj bolnici Masačusets za Medical News Today je pojasnio da rezultati upućuju na to kako su "i obrazac aktivnosti vikend vježbača i ujednačeniji obrazac sedmićne aktivnosti povezani sa sličnim smanjenjem rizika od srčanog udara, zatajenja srca, fibrilacije atrija i moždanog udara u poređenju s neaktivnim pojedincima. Čini se da je za poboljšanje zdravlja krvožilnog sistema važna ukupna aktivnost, a ne njen raspored.”

Dr. John Bahadorani, interventni kardiolog u Institutu za kardiovaskularno zdravlje Medicinskog centra Sadlbek u kalifornijskom Laguna Hilsu, koji nije učestvovao u studiji, za MNT je istaknuo ključne prednosti vježbanja i fizičke aktivnosti.

Vježbanje je ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema jer pozitivno utječe na srce i krvne žile. Redovna tjelesna aktivnost jača srčani mišić, snižava krvni pritisak, smanjuje loš holesterol (LDL), a povećava dobar holesterol (HDL). Istodobno pomaže u održavanju zdrave težine, poboljšava cirkulaciju krvi i sposobnost organizma da učinkovito koristi kisik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.