VAŽNO

Nagle promjene raspoloženja pobijedite uz pomoć stručnjaka

Pisanje dnevnika je koristan način za praćenje i analizu svojih promjena raspoloženja

Izazov koji se može prevazići uz pravilan pristup. my Therapy NYC

Z. K.

23.10.2023

Nagla promjena raspoloženja je izazov koji se može prevazići uz pravilan pristup i podršku. Osoba koja ima ovaj problem ne treba da gubi nadu i da se osjeća bespomoćno, već da prepozna svoje emocije i potrebe i da potraži pomoć ako joj je potrebna.

Različiti načini

Nagla promjena raspoloženja nije znak slabosti ili ludila, već samo stanje koje se može kontrolirati i poboljšati uz adekvatne mjere. Nagla promjena raspoloženja može da utječe na kvalitet života osobe, jer može da ometa njeno funkcioniranje na poslu, u školi, u porodici i u društvu. Postoje različiti načini kako se osoba može nositi s ovim problemom.

Potražiti pomoć stručnjaka - Ako nagla promjena raspoloženja ometa normalno funkcioniranje osobe i traje duže od dvije sedmice potrebno je obratiti se za stručnu pomoć. Psihoterapija može da pomogne osobi da razumije uzroke i posljedice svojih promjena raspoloženja i da nauči kako da ih kontrolira i prevazilazi. Lijekovi mogu da pomognu u stabilizaciji raspoloženja i smanjenju intenziteta emocija.

Koristan način

Voditi dnevnik - Pisanje dnevnika je koristan način za praćenje i analizu svojih promjena raspoloženja. Osoba može da zabilježi kada se javlja promjena raspoloženja, koliko traje, šta je prethodilo i pratilo tu promjenu, kako se osjećala i ponašala tokom te promjene i kako je utjecala na njenu svakodnevicu. 

Na taj način, osoba može da uoči obrasce i okidače svojih promjena raspoloženja i da pronađe načine kako da ih spriječi ili ublaži.

Stresne situacije

Stres je jedan od glavnih faktora koji doprinose naglim promjenama raspoloženja. Stres izaziva lučenje kortizola, hormona koji podstiče reakciju “bori se ili bježi” u tijelu. Ova reakcija može da dovede do povećanja krvnog pritiska, ubrzanja srčanog rada, znojenja i drugih fizioloških odgovora koji mogu da utječu na raspoloženje. 

Zato je važno izbjegavati nepotrebne stresne situacije i naći načine za opuštanje i relaksaciju, kao što su meditacija, joga, masaža, slušanje muzike, čitanje knjiga ili bilo šta drugo što osobi prija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.