DILEME

Smiju li se piti lijekovi kojima je istekao rok trajanja

Nakon što mu istekne rok, nijedan farmaceut vam ne garantira da će lijek imati isti učinak

Farmaceuti često upozoravaju. Fena

Z. K.

27.10.2023

Sigurno vam se bar jednom desilo da za neki lijek niste sigurni da li mu je istekao rok trajanja... Farmaceuti često upozoravaju da treba provjeravati rok trajanja lijekova koje imate u svojim ormarićima, ali se opet ponekad desi da nam nešto promakne, pa ipak popijemo lijek za koji nismo sigurni koliko dugo stoji.

Mogu biti otrovni

- Postoje neki lijekovi koji su štetni i mogu biti otrovni nakon isteka roka trajanja. Ali, uopćeno, ako uzimate lijekove kojima je istekao rok trajanja, oni jednostavno neće biti toliko djelotvorni - navodi Health.

Nakon što mu istekne rok, nijedan farmaceut vam ne garantira da će lijek imati isti učinak, a iako ti rokovi nisu u potpunosti crno-bijeli, ne bi trebalo ni eksperimentirati. Neki lijekovi mogu se koristiti i nekoliko mjeseci nakon isteka roka trajanja, no malo je vjerovatno da će biti jednako djelotvorni.

Tekući oblik

Određeni lijekovi protiv prehlade i gripa koji se izdaju bez recepta zahtijevaju poštovanje roka valjanosti navedenog na ambalaži. Jedno je sigurno. Sve ono što je u tekućem obliku, kao što su kapi za nos, oči, sirupi, neće biti upotrebljivo nakon isteka roka trajanja, jer takvi lijekovi imaju tendenciju razmnožavanja bakterija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.