IMA LI MJESTA ZA PANIKU

Popili ste lijek kojem je istekao rok trajanja: Evo koliko je to zaista opasno

Ukoliko se ne čuvaju pravilno, mogu postati neefikasni prije isteka roka

Neki se lijekovi mogu koristiti mjesecima nakon isteka roka trajanja, ali je malo vjerovatno da će biti tako efikasni. Facebook

E. Ag.

23.10.2023

Pred sezonu gripe i prehlade uvijek je dobro pregledati ormarić sa lijekovima i baciti one kojima je istekao rok. Međutim, ponekad se može desiti da uzmemo neki od lijekova za bolove, prehladu ili pak vitamine, i da nakon što smo ih popili shvatimo da im je rok istekao. Ima li tada mjesta za paniku i šta treba raditi u takvoj situaciji?

- Postoje neki lijekovi na recept koji su zapravo štetni i mogu biti toksični za ljudsko tijelo nakon isteka roka trajanja. Međutim, ako uzimate lijekove bez recepta s istekom roka trajanja, oni jednostavno više neće biti tako efikasni - rekla je za magazin Health Stejsi Kertis (Stacy Curtis), farmaceut i vanredni profesor na Farmaceutskom koledžu Univerziteta Florida.

Postoji nekoliko faktora koji mogu učiniti uzimanje lijekova s isteklim rokom rizičnijim - starost osobe, vrsta lijeka, način skladištenja i rok trajanja.

Kada istekne rok trajanja, farmaceutska kompanija ne može garantovati da će lijek bez recepta biti potpuno efikasan i siguran. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) savjetuje da se ne koriste lijekovi s isteklim rokom trajanja.

Sve lijekove u tečnom obliku odmah baciti nakon isteka roka

Kertis navodi da se neki lijekovi mogu koristiti mjesecima nakon isteka roka trajanja, ali je malo vjerovatno da će biti tako efikasni. Određeni lijekovi za prehladu i gripu bez recepta zahtijevaju rok trajanja prema uputstvima, savjetuje Ešli Garling-Nanjez (Ashley Nunez), klinički docent na Univerzitetu Teksas.

- Sve što je u tečnom obliku – kapi za oči, kapi za uši, sprejevi za nos, tečnosti za kašalj i slično – neće biti sigurni za upotrebu nakon isteka roka trajanja jer imaju tendenciju rasta bakterija - objasnila je ona.

Međutim, ako je lijeku rok istekao nedavno - u posljednjih nekoliko mjeseci - postoje dobre šanse da će i dalje djelovati, rekao je Kertis.

Način čuvanja lijekova utječe na rok trajanja

Ukoliko se lijekovi ne čuvaju pravilno, također mogu postati neefikasni prije isteka roka, kažu stručnjaci.

- Lijekove nikada ne treba držati tamo gdje ima puno sunčeve svjetlosti, niti u ruksaku ili torbi, kao ni u gepeku, jer će toplota mnogo brže razgraditi lijek - objasnio je Garling-Nanjez i preporučuje da uvijek bacite lijek ako izgleda kao da se raspada, ima čudnu boju.

Isto važi i za lijekove koji se čuvaju u kupatilu.

- Tuširanje stvara veoma toplo, vlažno okruženje, što može utjecati na lijekove koji se nalaze u kupatilu - dodala je Kertis.

Pravilno odlažite lijekove sa isteklim rokom

Važno pravilno odlagati lijekove kojima je istekao rok trajanja. Proces se razlikuje u zavisnosti od države. Mnogi bacaju lijekove u kantu s ostalim smećem, što je veoma pogrešno jer ih mogu pojesti životinje, piše Kurir.rs.

- Obično savjetujemo da, ako ovako bacate lijekove, da ih miješate sa nečim što nije baš ukusno za životinje, ali i ljude. Zato ga pomiješajte sa talogom od kafe ili nečim drugim što ne bite željeli da progurate i odbacite ih u redovno smeće, nikako u vodu kako se ne bi zagadila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.