KORISNO

Praktični savjeti za rješavanje lošeg zadaha

Ako u mlijeko dodate začine poput cimeta, klinčića, kardamoma ili đumbira, brzo ćete osvježiti dah

Riješite se lošeg zadaha. Facebook

Dž. R.

28.12.2023

Mnogi ljudi vole koristiti bijeli luk u ishrani, bilo kao začin ili čak ga jesti svježeg. Međutim, ono što mnoge često spriječi da ga konzumiraju, jeste zadah koji se osjeti nakon. Međutim, postoji način kako se riješiti lošeg zadaha.

Korisno voće

Čaša vode s limunom nakon obroka je prirodno sredstvo za osvježenje i ispiranje usne šupljine zbog limunske kiseline koja pomaže neutralizirati neugodan miris. Za brzinsko rješenje dovoljno je da grickate krišku organskog limuna ili njegovu koricu.

Prirodni enzimi u jabukama pomažu u razgradnji sumpornih spojeva. Jedna je studija potvrdila da hemijski sastav sirovih jabuka osvježava dah. Jednostavno pojedite svježu jabuku ili popijte svježe iscijeđeni sok. Ne samo da će pomoći u uklanjanju naslaga sa zuba, već će pomoći i ustima da stvore više sline, što je prirodan način borbe protiv lošeg zadaha.

Punomasno mlijeko može značajno smanjiti koncentraciju sumpornih spojeva koje proizvodi bijeli luk, što studije i potvrđuju. Ako u mlijeko dodate začine poput cimeta, klinčića, kardamoma ili đumbira, dodatno ćete ublažiti dugotrajan miris bijelog luka.

Svježi miris peršuna može prikriti neugodan zadah jer je jedan od najjačih biljnih saveznika protiv lošeg daha, zahvaljujući moćnom osvježivaču hlorofilu kojim obiluje. Svojim snažnim protivupalnim svojstvima djeluje kao prirodni čistač usne šupljine, ostavljajući je bez mirisa.

Rast bakterija

Soda bikarbona je još jedan brzi kućni lijek. Ona održava pH ravnotežu u ustima, sprečava rast bakterija te pomaže neutralizirati okus luka u ustima. Dodajte čajnu kašičicu sode bikarbone u toplu vodu zajedno s malo morske soli. Sve izmiješajte dok se sastojci ne rastope u vodi. Upotrijebite ovu otopinu kao vodicu za usta.

Pupoljci klinčića osvježavaju dah, dezinficiraju usnu šupljinu i svojim aromatičnim svojstvima uništavaju bakterije odgovorne za nastanak lošeg zadaha. Njihov snažan i ugodan miris pridonosi osvježavanju daha.

Mnogo tekućine

Pijenje mnogo tekućine tokom dana može biti odlična strategija za sprečavanje lošeg zadaha. To je djelomično zato što suha usta mogu povećati proizvodnju sumpora koji dovodi do lošeg zadaha. Voda, pak, sprečava dehidraciju i osigurava dovoljnu proizvodnju sline. 

Također, zeleni čaj ima vrlo visok sadržaj antioksidansa koji se nazivaju polifenoli koji pomažu neutralizirati spojeve sumpora koje oslobađa luk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.