SARADNJA

Dr. Vladimir Kojović posjetio Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš": Kako operativnim zahvatima rješavamo problem impotencije

Planira napraviti jedan veliki korak na polju hirurgije i urologije te pomoći i bh. građanima

Tim s kojim radi dr. Kojović. Ustupljena fotografija

Z. Karić - Dž. Redžepagić

15.1.2024

Doktor Vladimir Kojović, vodeći stručnjak u polju urološke hirurgije i veliki humanista koji nesebično dijeli svoje znanje i pomaže kolegama, boravio je u Sarajevu, gdje planira, zahvaljujući saradnji i prijateljstvu s doktorom Seadom Željom, napraviti jedan veliki korak na polju hirurgije i urologije.

Ovakav projekt je vrlo značajan za naše građane jer bi dobili još kvalitetniju medicinsku njegu.

Poseban aparat

- Ovo je zaista najljepši posao na svijetu, koji me ispunjava i čini srećnim. Čak i kao mali sam imao želju da liječim ljude i da im pomažem. Tokom studija sam primijetio da mi se sviđa rad s djecom, moji roditelji su prosvjetni radnici, tako da mi je došlo prirodno da radim s djecom i to je, vjerovatno, jedan od razloga zbog kojih sam otišao na dječiju hirurgiju, a potom i na urologiju - započeo je priču dr. Kojović.

Dodao je da mu je tokom specijalizacije, a i kasnije zvijezda vodilja bio profesor Sava Perović, koji je osnivač beogradske škole genitalne hirurgije. Naravno, tu je bilo i drugih kolega iz drugih zemalja i regiona koji su ostavili trag i utjecali na njega da se profilira u ovom pravcu.

- U Beogradu sam pokrenuo Akademiju “Andromedik”, koja predstavlja centar za edukaciju u rekonstruktivnoj urologiji. Tu nam dolaze kolege iz cijelog svijeta i prolaze jedan program edukacije, tako da nam je cilj da i s kolegama iz Sarajeva napravimo takav program edukacije - kazao je dr. Kojović.

Dr. Kojović u društvu dr. Želje: Dobra saradnja. Ustupljena fotografija

Nedavno je bio i dio operativnog tima VMA koji je prvi ugradio vještački urinarni sfinkter kod muškarca. Kako je naveo, vještački urinarni sfinkter predstavlja jedan poseban aparat koji se ugrađuje u cilju postizanja kontrole mokrenja kod osoba koje su tu kontrolu izgubile.

- Sfinkter se ugrađuje prvenstveno kod osoba koje su imale operaciju prostate, nakon čega izgube kontrolu mokrenja, što značajno narušava kvalitet života. Ugradnjom ovog aparata pacijentu se omogućava da ima punu kontrolu nad mokrenjem. Obavljamo i operacije spolnog organa, tačnije formiranje novog - naveo je dr. Kojović.

Tabu tema

Također je naveo da je jedna od najčešćih tabu tema kod nas na Balkanu erektilna disfunkcija ili impotencija. Smatra se da je to funkcija koja značajno utječe na kvalitet života osobe, ali medicina je to uspjela riješiti pa sada za taj problem postoji odgovor, tako da svaka osoba može pronaći rješenje. Nedavno je otkriveno da je može uzrokovati i mutacija gena, pa vrlo jednostavnim testiranjem možete saznati odgovor.

- Radimo uspješne operativne zahvate kojima rješavamo taj veliki problem kod muškaraca. U planu je da, ako bude podrške od nadležnih institucija, a vjerujem da hoće, i u BiH organizujemo ovakve operacije i preglede. Opša bolnica je itekako adekvatno opremljena za ovu vrstu operacija, a sarađivat ćemo i s KCUS-om - dodao je dr. Kojović.

Tokom karijere bio je posvećen i humanitarnom radu pa je posjetio nekoliko afričkih zemalja gdje je pomagao i liječio.

Kvalitetnije zdravstvo

Predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice prim. dr. Sead Željo zahvalio je „Avazu“ i ekipi koja je došla da uradi ovu lijepu priču za koju se nada da će otvoriti vrata bh. građanima da imaju kvalitetnu zdravstvenu njegu uz pomoć ljudi kao što je doktor Kojović.

Dr. Željo iskazao je zahvalnost i članovima Upravnog odbora koji mu daju veliku podršku u dosadašnjem radu, kao i u ovom projektu, te i prof. Fajkoviću, prof. Bektiću, prof. Vukoviću i prof. Peroviću.

- U medicini ne smije postojati sramota, tabu tema, vrijeme je najbitniji faktor. Sve se u životu može nadoknaditi, ali vrijeme i zdravlje ne mogu. Vrlo je važno raditi na prosvjećivanju ljudi, kao i edukaciji da bi se moglo uraditi na vrijeme sve što je potrebno - naglasio je prim. dr. Željo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.