EMOCIONALNA MANIPULACIJA

Manipulatori su sposobni da vas natjeraju da posumnjate u svoj razum

Najveća lekcija nakon ovakvog iskustva je postavljanje granica

Emotivna manipulacija se izjednačava sa emotivnim zlostavljanjem. Pixabay

Dž. R.

6.3.2024

Emocionalna manipulacija svima je dobro poznat pojam, no malo ko zna na šta se u našim svakodnevnim odnosima konkretno odnosi. Nije to slatko dijete koje nam trepće za bombone, nažalost, istina je mnogo mračnija i dugoročno štetnija. 

Vidljivo je to i iz same definicije emotivne manipulacije koju psihologija izjednačava s emotivnim zlostavljanjem. Ona podrazumijeva korištenje različitih metoda emocionalnog iskorištavanja i psihološke kontrole nad žrtvom s namjerom da se uspostavi dominacija, ostvare vlastiti interesi i određene privilegije koje manipulator vješto prikriva tokom ostvarivanja odnosa.

Opravdavanje drugih

Neki se samo žele zabaviti gledajući kako se odnos među vama razvija i koliko oni u tome uspijevaju, a onda, nakon što zadovolje vlastite potrebe, odlaze kao da ništa nije bilo. 

Nažalost, žrtve manipulatora su često visoko osjetljive osobe prekomjerne empatije koje imaju tendenciju pretjerano razmišljati i analizirati nečije ponašanje tražeći krivnju u sebi i opravdavajući drugoga. To su nerijetko osobe koje nemaju jasno postavljene granice i koje vjeruju da svi ljudi imaju dobre namjere.

Znaci manipulacije

Znakovi po kojima možete prepoznati emocionalnu manipulaciju u partnerskom odnosu su stalni osjećaj krivice, verbalno zlostavljanje, kontriranje, iskorištavanje nesigurnosti, prijetnje i ultimatumi, sramoćenje (najčešće u društvu), laganje, centriranje sebe u svaki kontekst i na koncu izolacija od drugih.

Treba razlikovati ovakvo ponašanje koje se dogodi u afektu, jednokratno, jer ne znači odmah da je to emotivno zlostavljanje, ali ako se događa u kontinuitetu, onda je dovoljan i samo jedan od ovih znakova da shvatite kako imate posla s emocionalnim zlostavljačem.

Postavljanje granica

Emocionalna manipulacija roditelja može posljedično dovesti do brojnih psihičkih problema njihove djece, tokom odrastanja i u odrasloj dobi, ali i do novih manipulatora u nastajanju. Djeca uče imitacijom, ponavljaju ono što vide i kopiraju ponašanja roditelja. Ova vrsta manipulacije se također može desiti i u drugim odnosima kao što su prijateljska i poslovna.

Manipulator ima moć nad vama samo kada niste svjesni onoga što radi. Brojne kontradiktornosti u njegovom ponašanju izazivat će u vama osjećaj sumnje kojem ne bi bilo loše dati malo prostora i provjeriti činjenice. 

Ponekad je potrebno vjerovati intuiciji u susretima s ovakvim pojedincima jer većina žrtava gotovo uvijek shvati da su brojna pitanja i nejasnoće u početku ignorisale.

Stručna pomoć

Najveća lekcija nakon iskustva odnosa s manipulatorom je postavljanje granica. Naučiti reći “ne” te uzeti dovoljno vremena i prostora za razmišljanje o nekim odlukama je jako važno za emocionalnu zaštitu.

Traženje stručne pomoći nakon iskustva emocionalne manipulacije je jedna od glavnih preporuka. Koliko god cijeli odnos s manipulatorom bio toksičan, gubitak će također boljeti. 

Iako ste svjesni da pravi odnos niste ni imali, vjerovali ste u vlastitu ideju o dobronamjernosti te osobe, a uložili ste i dovoljno vremena i truda da bi pokušali nešto ostvariti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.