ALARM U AMERICI

Vratila se jedna od najstarijih opakih bolesti, stručnjaci zabrinuti: Nije nam jasno kako su se neki zarazili

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvještava o otprilike 200.000 slučajeva godišnje u 120 zemalja

Guba se širi ubrzano. Instagram

M. Z.

24.3.2024

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvještava o otprilike 200.000 slučajeva godišnje u 120 zemalja.

Širenje gube

Ponovno širenje gube u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno na Floridi, izaziva zabrinutost među stručnjacima za bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvještava o otprilike 200.000 slučajeva godišnje u 120 zemalja, često povezanih s kontaktom s pangolinima ili ljuskavcima - sisavcima koji se povezuju s porijeklom virusa COVID-19.

U SAD su se slučajevi postepeno povećavali proteklog desetljeća, udvostručivši se na nacionalnom nivou. Pogođeni su kako pojedinci izloženi pangolinima tako i oni bez takve izloženosti. Prema izvještaju Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u 2020. godini zabilježeno je 159 novih slučajeva, pri čemu je značajan dio zabilježen na Floridi, posebno središnjoj Floridi, gdje je prijavljeno 81 posto slučajeva.

Dvostruki porast broja slučajeva

Jugoistočne države SAD svjedoče gotovo dvostrukom porastu broja slučajeva tokom posljednjih deset godina. WHO primjećuje porast globalnih stopa otkrivanja slučajeva nakon 2019. godine, djelimično pripisanih poremećajima uzrokovanim pandemijom SARS-CoV-2 na zdravstvene usluge.

Guba, također poznata kao Hansenova bolest, uzrokovana bakterijama Mycobacterium leprae i Mycobacterium lepromatosis, uglavnom pogađa kožu, nerve i sluznicu. Ona je jedna od najstarijih zabilježenih bolesti. Simptomi uključuju kožne lezije, utrnulost, slabost i u težim slučajevima deformacije. Smrti od gube su rijetke, ali mogu nastati komplikacije ako se ne liječi.

Porast broja slučajeva na Floridi potiče istrage o načinima prijenosa, uključujući potencijalne ljudsko-ljudske ili životinjsko-ljudske rute. Iako su pangolini prepoznati kao rezervoar za bolest, drugi putevi prijenosa ostaju nejasni, što zbunjuje istraživače.

Izvještaj CDC-a pokazuje da značajan dio novih slučajeva na Floridi ne pokazuje jasne dokaze tradicionalnih faktora rizika ili zoonotske izloženosti. To podiže zabrinutost da bi bolest mogla biti endemska u državi.

Historijski gledano, guba je nosila stigmu zbog posljedica fizičkih deformacija koje donosi i nedostatka liječenja do nedavnog vremena. Međutim, s terapijom, koja uključuje nekoliko antibiotika poput dapsona, rifampicina i klofazimina, bolest je sada lječiva. 

Besplatni lijekovi

WHO osigurava besplatne lijekove za sve vrste gube širom svijeta, a rano postavljanje dijagnoze i liječenje ključni su za sprečavanje komplikacija i smanjenje prijenosa.

Uprkos historiji stigme, guba nije visoko zarazna, a genetika igra važnu ulogu u osjetljivosti ili otpornosti. Uz odgovarajuću skrb, većina slučajeva gube može se izliječiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.