ČEŠĆE POGAĐA ŽENE

Zadržavanje vode u tijelu može utjecati na mozak, oči i pluća

Možete promijeniti prehranu i vježbati ili se baviti sportom te uzimati dodatke prehrani koji pomažu tijelu da se riješi viška tekućine

Pripazite na ishranu. Facebook

Dž. R.

17.4.2024

S obzirom na to da naše tijelo čini voda i to gotovo 70 posto,  svaka neuravnotežena hidratacija može uzrokovati nakupljanje vode u tijelu. Takvo stanje dovodi do niza neugodnih simptoma, uključujući debljanje, nadutost i oticanje.

Unos soli

Nakupljanje vode u tijelu je problem koji može dovesti do raznih komplikacija i otežanog zdravstvenog stanja koje najčešće zahvaća stopala, zglobove i koljena. Zadržavanje tekućine, koje je također poznato kao edem, može biti uzrokovano nizom uobičajenih zdravstvenih stanja.

Mnoga od tih stanja utječu na krvožilni sistem, uključujući bubrege i jetru, što može dovesti do nakupljanja vode u tkivima tijela. Zadržavanje tekućine često je vidljivo u donjim ekstremitetima, ali također može utjecati na mozak, oči i pluća.

Postoji više načina za rješavanje problema. Možete promijeniti prehranu i vježbati ili se baviti sportom te uzimati dodatke prehrani koji pomažu tijelu da se riješi viška tekućine. Drugo rješenje je smanjiti unos natrija. Visoke razine natrija u krvi potiču tijelo da zadržava vodu, pa će smanjenje unosa soli pomoći u smanjenju rizika od edema.

Također, izbjegavajte prerađenu i rafiniranu hranu. Možete koristiti začine umjesto soli kada začinjavate povrće i nemasne bjelančevine. Vitamin B6 je koristan, jer značajno smanjuje količinu vode u tijelu. Ako takvo stanje postane trajno, liječnik vam može propisati odgovarajuće lijekove.

Simptomi nakupljanja vode 

Postoji mnogo simptoma kada je riječ o nakupljanju vode u tijelu, od nadutosti i natečenosti do bolova i ukočenosti mišića. Tijelo koje se bori s viškom vode također može osjećati umor i letargiju. Neki simptomi zadržavanja vode u tijelu nisu opasni po život, ali su znak potencijalno ozbiljne bolesti. 

Može biti uzrokovana lošom prehranom, nedostatkom fizičke aktivnosti i hormonalnim promjenama, naprimjer prije mjesečnice. Žene također mogu osjetiti bolne grudi i natečene noge.

Hronične bolesti, uključujući dijabetes, visoki krvni pritisak, bolesti jetre i bubrega također utječu na vodu u tijelu. Ako duže vrijeme patite zbog problema s vodom u tijelu, to može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema, poput zatajenja bubrega. 

Uznapredovala hronična bubrežna bolest koja nastaje kad bubrezi više ne filtriraju pravilno krv može dovesti do ozbiljnog zadržavanja vode.

Zadržavanje vode često je uzrokovano neravnotežom u organizmu, ali može biti i posljedica bolesti poput visokog krvnog pritiska ili problema sa srcem. Drugi uzrok zadržavanja vode su hormonalne promjene. Žene su izloženije tom problemu posebno tokom trudnoće i određenih faza menstrualnog ciklusa.

Povećane razine estrogena i progesterona povezane su s povećanim zadržavanjem vode kod žena. Početak menstruacije i oslobađanje jajne stanice također su vrijeme kada žene imaju problema s nadutošću i viškom vode u tijelu.

Kako prevenirati

Postoji nekoliko promjena načina života koje možete učiniti kako biste smanjili nakupljanje vode u tijelu. Jedna od takvih promjena je smanjenje unosa natrija. Konzumacija previše soli može uzrokovati promjenu elektrolita, uzrokujući zadržavanje vode. 

Povećani unos vode također može omogućiti vašim bubrezima da pravilno funkcioniraju i ispiru višak toksina koji se nakuplja u tijelu, piše MZSS.

Također, trebali bi se pobrinuti za redovno vježbanje. Vježbanje pomaže u potjecanju cirkulacije i usmjeravanju tekućine do izlučivanja, tako da će vježbanje smanjiti količinu vode zadržane u vašem tijelu. 

Osim toga, možete uzeti čaj od korijena maslačka ili čaj od koprive koji pomaže smanjiti vodu u tijelu. Još jedan korak koji možete poduzeti je konsultirati se s liječnikom. Vaš će liječnik moći dijagnosticirati i liječiti zadržavanje tekućine te utvrditi radi li se o ozbiljnijem medicinskom problemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.