BUDITE OPREZNI

Pulmolozi upozoravaju: Ne liječite kašalj na svoju ruku, evo i zašto

Kašalj je glavni simptom akutne ili hronične bolesti disajnih puteva

Žena kašlje. Facebook

Z. K.

prije 3 dana

Ako osjećate da vam imunitet slabi i da nemate energije, a pri tome vas muči i kašalj, to nije ništa neobično. U jeku je sezona prehlade i gripe, prepunih domova zdravlja i dugih redova u apotekama. Pored toga, stepen zagađenosti zraka je vrlo visok, a sve to rezultira infekcijom disajnih puteva, praćenom kašljem.

Počinje grbanjem u grlu, zatim se pretvara u učestale napade kašlja, a poslije nekoliko dana javlja se kašalj praćen sekretom.

Odbrambeni mehanizam

Kako da se odbranite od upornog kašlja?

Kašalj je glavni simptom akutne ili hronične bolesti disajnih puteva i jedna je od najčešćih tegoba zbog kojih pacijenti idu doktoru. Kašalj je odbrambeni, zaštitni refleksni mehanizam, koji osigurava čišćenje i prolaznost disajnih puteva, pomaže evakuiranju sekreta i štetnih čestica iz disajnih puteva.

Kašalj sam po sebi nije bolset, ali ako se javlja često, ako dugo traje i ometa san, traba ga adekvatno procijeniti i liječiti, ističu doktori.

Dvije vrste

Postoje dvije osnovne vrste kašlja: suhi i produktivni.

Produktivni kašalj javlja se kad su bronhije pune sekreta koji pokušavamo da izbacimo. Uzrokovan je iritacijom sluzice usljed upale. Uloga sekreta je zaštitna, on štiti sluznicu od daljnjeg djelovanja uzročnika i, uz pomoć kašlja, sekret se, zajedno s uzročnikom, izbacuje van.

Suhi kašalj je golicajući. Ometa san i normalnu ishranu. Kašlje se u jakim napadima i na taj način se još više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.