SAVJETI

Prepoznajte alergijski osip kod djece

Ilustracija

"Bebe i mame"

3.8.2018

Našem sinu starom 14 mjeseci nedavno se pojavio osip - sitne crvene tačkice pojavile su se na licu, uz pazuhe sa strane leđa, po koljenima, na laktovima i na bokovima prema guzi.

Poslije su tačkice prerasle u male plikove. Odmah smo otišli doktoru koji je utvrdio da je riječ o alergiji i dao mu sirup. Osip je nakon nekoliko dana nestao. Mene zanima šta je izazvalo osip - da li neko jelo, prašina ili nešto treće. Mogu li se alergo testovi raditi kod ovako male djece?

- Uobičajeno je da alergija na nešto što je uneseno putem hrane traje i po sedam dana, odnosno sve dok se iz organizma ne eliminira svaki trag alergena. Zagrijavanje kože kretanjem, utopljavanjem i trljanjem provocira alergijsku reakciju na koži. Ljekari obično preporučuju da dijete na terapiji ostane još sedam dana po nestanku simptoma alergije. A sa alergološkim testovima ne treba žuriti jer su kod tako male djece rezultati rijetko od neke koristi. Ali zato pazite šta dajete djetetu za jelo i izbjegavajte najčešće alergene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.